Subota 12.02.2011.
15:09
Srna

Mušaraf umešan u ubistvo Benazir Buto


Trenutak kada je Benazir Buto ustreljena
 

"Sudija Rana Nisar Ahmad izdao je nalog za hapšenje, bez mogućnosti kaucije, bivšeg predsednika Perveza Mušarafa i on mora da se pojavi pred sudom 19. februara", rekao je glavni tužilac Čodri Zulfikar Ali agenciji Frans pres.

On je dodao da je specijalni istražni tim utvrdio da je Mušaraf umešan u ubistvo Benazir Buto i da je jednako odgovoran.

"Tim je ustanovio da je reč o širokoj zaveri u koju su umešani Pervez Mušaraf, dvojica policijskih zvaničnika i teroristi", rekao je Ali.

Mušaraf, koji je bio predsednik kada je Benazir Buto ubijena 2007. godine, živi u Londonu u samonametnutom izgnanstvu i ne namerava da se vraća u Pakistan.

U decembru, policija je uhapsila dvojicu policajaca Sauda Aziza i Kurama Šahzada zbog zanemarivanja dužnosti u vezi sa ubistvom Benazir Buto.

Aziz, koji je u vreme ubistva bio šef policije u Ravalpindiju, i Šahzad, viši policijski službenik, uhapšeni su zbog neuspeha da zaštite Buto.

Buto je ubijena u samoubilačkom napadu nakon obraćanja na predizbornom skupu u Ravalpindiju, u blizini pakistanske prestonice Islamabada, 27. decembra 2007. godine.

Benazir Buto, koja je dva puta bila premijer, vratila se iz egzila dva meseca pre nego što je ubijena.

Njen suprug Asif Ali Zardari doveo je njenu Narodnu partiju do pobede na izborima u februaru 2008. godine i on je sada predsednik.

U aprilu, specijalna komisija UN zaključila je da vlasti nisu adekvatno zaštitile Benazir Buto i da su istragu ometale obaveštajne službe i drugi zvaničnici "koji nisu želeli da se sazna istina".

Bivši vojni lider Mušaraf živi u Londonu od kada ga je Zardari pobedio na izborima.

Vlada Mušarafa je okrivila je šefa pakistanskih talibana Baitulaha Mehsuda za ubistvo Benazir Buto, koji je odbacio sve optužbe.

Mehsud je ubijen u američkom napadu u avgustu 2009. godine na pripadnike Al Kaide i njenih saveznika u pakistanskom plemenskom pojasu na granici sa Avganistanom.

2024 © - Vesti online