Subota 12.02.2011.
12:03
P. Arsić - Vesti

Tadić: Srbiji preti slom!

Boris Tadić

Sagovornici ''Vesti'', koji su 8. februara učestvovali na pomenutom sastanku u Beogradu, tvrde da Tadića ''nikada nisu čuli tako otvorenog i tako zabrinutog''.

Sve što se moglo zaključiti iz njegovog izlaganja, kažu, jeste da je Srbija na kolenima i u ogromnim problemima iz kojih ne zna kako da izađe.


- Ono što smo čuli od Tadića jako nas je zabrinulo, jer govori da je u Srbiji kriza mnogo veća nego što se to da naslutiti iz medija, a to odmah nije dobro ni za Srbe koji žive van Srbije.

Svi smo zajedno u vrlo teškoj i neizvesnoj situaciji - ispričao je našem listu jedan od učesnika sastanka.


Na pitanje ''Vesti'' da li je razlog Tadićeve brige ekonomska kriza koja potresa Srbiju i pritisci opozicije okupljene oko Srpske napredne stranke, naš sagovornik kaže da je to samo jedan do razloga.


- Srbija je suočena i sa snažnim spoljnim pritiscima s kojim joj je vrlo teško da se izbori, jer je istovremeno suočena i sa unutrašnjim slabostima, od duboke ekonomske krize kojoj se ne naziru ni kraj ni rešenje, do unutrašnje političke krize. Ono što dodatno brine jeste razjedinjenost Srbije. I kada saberete te unutrašnje i spoljne pritiske, krizu, jasno vam je da se može očekivati samo prasak - veli on.


Zbog celokupne situacije oko Srbije, naglašavaju naši sagovornici, i položaj Srba koji žive van Srbije, a pogotovo onih u RS, postaje daleko teži.


- Kad god je Srbija bila slaba, ceh su plaćali Srbi van Srbije. RS je suočena sa jednako dubokom ekonomskom krizom, ako ne i gorom, od Srbije, i pitanje je meseca kada će i nju početi da potresaju socijalni protesti.

Za razliku od Srbije koja je suverena zemlja, RS i BiH su protektorat, pa kada u takvoj situaciji imate ekonomsku nestabilnost koja za sobom vodi političku nestabilnost, to je idealno tlo za spoljne pritiske na RS. Pri tome, teško je očekivati pomoć Srbije koja se bavi sobom i svojim problemima - naši sagovornici iz RS ne kriju zabrinutost nakon sastanka sa predsednikom Srbije.

2024 © - Vesti online