Petak 11.02.2011.
23:24
Vestionline

Potpisan protokol Srbije i Italije za HE na Drini

Da bude više hidroelektrana kao što je ova u Zvorniku...
 

Protokol su potpisali generalni direktor EPS-a Dragomir Marković i predsednik "Seći energije" Gaetano Makaferi, u prisustvu ministra rudarstva i energetike Srbije Petra Škundrića, ministra ekonomskog razvoja Italije Paola Romanija i ambasadora Italije u Srbiji Armanda Varikija.
 

Milijardu evra za energiju

Izgradnja HE na srednjoj Drini samo je deo zajedničkih projekta koji u oblasti energetike treba da budu ostvareni u saradnji sa Italijom. U planu je izgradnja 10 hidroelektrana na reci Ibar ukupne snage 103 megavata, čija je vrednost 285 miliona evra, za koje je osnovano zajedničko srpsko-italijansko preduzeće, kao i projekti iz oblasti obnovljivih izvora energije. Ukupna vrednost projekata na srednjoj Drini i Ibru prelazi milijardu evra.

Škundrić je posle potpisivanja ocenio da će realizacija projekta hidroelektrana na srednjoj Drini doprineti proširenju dosadašnje dobre ekonomske saradnje između Srbije i Italije.


"Hidropotencijal srednje Drine je jedan od najboljih hidropotencijala u Srbiji, a zajednički projekti koji treba da budu realizovani u saradnji sa italijanskim i partnerima iz Republike Srpske koncipirani su kao parkovi ’čiste energije’ i neće biti na štetu građana i prirode", rekao je Škudrić.


Italijanski ministar Romani ocenio je da je to samo početak plodne saradnje između Srbije i Italije i dodao da je planirano da električna energija iz tih hidroelektrana podvodnim kablom stiže u Italiju.

2024 © - Vesti online