Petak 11.02.2011.
22:18
Beta, Vestionline

Švajcarska zamrzla Mubarakovu imovinu

Ostavka koja je dobro prihvaćena u svetu: Hosni Mubarak
 

"Mogu da potvrdim da je Švajcarska od ovog trenutka zamrzla svu imovnu koja pripada (sada bivšem) egipatskom predsedniku" , izjavio je portparol Ministarstva inostranih poslova Lars Knučel, preneo je Rojters.


On je rekao da će kao posledica ove mere sva Mubarakova imovina biti zamrznuta naredne tri godine, a da će se na udaru naći i imovina Mubarakovih saradnika.


Turska i Iran pozdravljaju odlazak Mubaraka

Turska i Iran pozdravili su ostavku egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka.


"Čestitke egipatskom narodu. I nadamo se da će se u zemlji uspostaviti sistem koji odgovara očekivanjima egipatskog naroda", rekao je turski ministar spoljnih poslova Ahmed Davutoglu u poruci preko društvene mreže Tviter.


Iranske vlasti ocenile su večeras, komentarišući vest o odlasku Mubaraka da su Egipćani postigli "veliku pobedu".


Jordanci slave

Muslimanska braća u Jordanu ocenila su da njegov odlazak s vlasti "treba da bude lekcija mnogim arapskim režimima".

"Odlazak Mubaraka dogodio se zahvaljujući volji velikog egipatskog naroda i rezultat je nepravde i korupcije. Taj odlazak treba da bude lekcija za brojne arapske režime koji koriste iste metode protiv svojih naroda ", rekao je portparol Muslimanske braće u Jordanu Džamil Abu Bakr.

Nemačka, SAD, Britanija: Uspostaviti demokratiju

Nemačka i SAD ocenile su da je odlazak egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka s vlasti "istorijska" promena, a Velika Britanija je u prvom reagovanju na tu vest pozvala na uspostavljanje demokratije u toj zemlji.


Nemačka kancelarka Angela Merkel ocenila je da Mubarakov odlazak predstavlja "istorijsku promenu", pozivajući istovremeno egipatski režim da poštuje "bezbednost Izraela" i mirovni sporazum s tom zemljom.


"Očekujemo od budućeg egipatskog režima da nastavi mirovni proces na Bliskom istoku, pridržavajući se sporazuma sklopljenog sa Izraelom kako bi bila garantovana bezbednost Izraela", ukazala je nemačka kancelarka.


U Londonu je britanski premijer Dejvid Kameron posle ostavke Hosnija Mubaraka rekao da Egipat treba da da da ide ka uspostavljanju "civilne vlade i demokratije".


Potpredsednik SAD Džo Bajden pozdravio je "istorijski dan za Egipćane", ocenjujući da Mubarakova ostavka treba da vodi ka uspostavljanju demokratije u toj zemlji.

2024 © - Vesti online