Sreda 21.10.2009.
13:11
Tanjug

Bilt: Butmir se nastavlja po svaku cenu

Bilt i Stajnberg, organizatori sastanka s liderima u BiH, izjavili su da će tim stručnjaka EU i SAD sledeće sedmice doputovati u BiH kako bi nastavili razgovore sa liderima političkih stranka s ciljem postizanja dogovora oko promena Ustava BiH.

Oni su takođe su najavili mogućnost ponovnog dolaska u BiH u novembru, kada treba da bude održana sednica Saveta za implementaciju mira (PIC) u BiH, izrazivši očekivanje da će političari u BiH do tada postići napredak.

"Najveći rezultati dosadašnjih sastanaka je da su predstavnici svih stranka priznali da imaju zajednički cilj - EU i iskazali predanost i privrženost stranaka da idu ka NATO-u", rekao je Stajnberg na zajedničkoj konferenciji za novinare s Biltom.

On je izjavio da je ohrabren i da se ide u pravom pravcu.

Stajnberg i šef diplomatije Švedske, aktuelnog predsedavajućeg EU, izrazili su zadovoljstvo što su političari shvatili da imaju zajednički cilj i da moraju postići dogovor, navodeći da su ovo samo počeci.

Bilt je rekao da BiH ne može dobiti besplatnu kartu za Evropu i da se prethodno moraju ispuniti svi uslovi koji su stavljeni pred političare BiH.

"Mi smo političarima govorili ubrzajte, ubrzajte, a oni su odgovarali sa ništa, ništa'", rekao je Bilt.

On je kazao da će BiH, ukoliko se ne ispune uslovi za priključenje evroatlanskim integracijama, zaostati za zemljama u regionu.

"Međunarodna zajednica nije kriva što BiH nije dobila liberalizovan vizni režim, nego političari koji su morali da ispune uslove", rekao je Bilt.

2024 © - Vesti online