Petak 11.02.2011.
05:51
Tanjug

Egipat: Mubarak preneo sva ovlašćenja

Omar Sulejman je preuzeo predsednička ovlašćenja
 


"Sulejman sada vrši sva ovlašćenja koja predsednik ima po ustavu", rekao je Šukri za CNN.


Sulejman jedino ne može da odlučuje o tri stvari - usvajanje amandmana na ustav, raspuštanje parlamenta i raspuštanje vlade, precizirao je egipatski ambasador u Vašingtonu.

"Egipat će eksplodirati"


Lider egipatske opozicije Mohamed el Baradej kaže da će "Egipat eksplodirati" i pozvao vojsku da interveniše, nakon što je predsednik Hosni Mubarak odbio da podnese ostavku do isteka mandata u septembru.
 

"Egipat će eksplodirati. Vojska sada mora da spasi zemlju", poručio je dobitnik Nobelove nagrade za mir putem društvene mreže "Tviter".


Na pitanje da Ii je to objašnjenje koje je dobio od svog ministarstva inostranih poslova, on je odgovorio da mu je to rekao Sulejman.

"On (Mubarak) ostaje 'de jure' šef države", rekao je Šukri i naveo da je Sulejman "de fakto" predsednik Egipta.

Podsetimo, uprkos očekivanjima da će se povući sa vlasti, Hosni Mubarak rekao je u četvrtak uveče da ostaje predsednik Egipta, najavljujući "miran prenos vlasti" do septembra.

Sulejman: Počinmo obnovu zemlje
 

Potpredsednik Egipta Omar Sulejman pozvao je demonstrante u Kairu, posle obraćanja predsednika Hosnija Mubaraka, da se mirno raziđu i pomognu obnovu zemlje. Sulejman je apelovao na narodno jedinstvo u teškim trenucima za Egipat.


Predsednik Egipta je u petnaestominutnom obraćanju naglasio da je već naredio pokretanje procedure izmene Ustava kroz usvajanje šest ustavnih amandmana.
 

Mubarak je naveo da neće slušati diktate drugih država i najavio da proces transformacije države počinje odmah, a da će trajati do kraja septembra.
 

Obraćanje predsednika uživo je na centralnom gradskom trgu Tahrir u Kairu pratilo više stotina hiljada ljudi. Svi oni, kao i većina svetskih medija, očekivali su da će Mubarak saopštiti da podnosi ostavku.
 

Posle obraćanja, deo demonstranata počeo je da slavi i oduševljeno aplaudira, dok je jedan deo onih koji su ostali nezadovoljni uzvikivao:"Odlazi, odlazi!".
 

U prethodnih 17 dana, od početka masovnih demonstracija protiv Mubaraka, prema podacima Hjuman rajts voča, u Egiptu je poginulo više od 300 ljudi.

2024 © - Vesti online