Četvrtak 10.02.2011.
18:40
Beta

I zdravstvo stupa u štrajk

Taj sindikat traži od Vlade Srbije povećanje plata za 30 odsto, poštovanje kadrovskih normativa i prijem u radni odnos na neodređeno vreme svih zaposlenih koji rade duže od zakonskog roka.

Predsednik NSZ Živorad Mrkić nazvao je današnji skup štrajkom upozorenja i najavio za 21. februar veći protest ako se zahtevi ne ispune. Mrkić kaže da će od 21. februara zaposleni u zdravstvu obavljati samo minimum procesa rada i radiće kao vikendom.

"Radiće samo pedijatrijska zaštita, zaštita trudnica i porodilja koje će imati potpunu zdravstvenu negu, a za sve ostale biće kao subotom i nedeljom", rekao je Mrkić.

Članovi NSZ izveli su pred zgradom ministarstva performans "Zdravstvo na obdukciji" kojim su pokazali kako vide stanje zdravstva. U štrajku upozerenja je učestovalo više od 200 zdravstvenih radnika koji su nosili su transparente na kojima je pisalo: "Mi nismo za prebrojavanje na birou, nas ima dovoljno", "Jedini zakon koji je Ministarstvo zdravlja sprovelo do kraja je zakon o pušenju".

Bili su obučeni u hirurške mantile, a držali su fotografije ministra zdravlja u ostavci Tomice Milosavljevića, odštampane u vidu poternice, na kojima je pisalo "wanted" - traži se.

Zaposlene u zdravstu predstavljaju tri reprezentativna sindikata, dok NSZ nije dokazao svoju reprezentativnost. 

2024 © - Vesti online