Četvrtak 10.02.2011.
13:52

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Molotovljevi kokteli za Artemijeve monahe

Pripadnici Kosovske policijske službe po službenoj dužnosti u četvrtak ujutru su izvršili uviđaj i saslušali žitelje kuće, jeromonaha Evtimija (Milentijevića) i jerođakona Jakova.
 

Teodosije tužio Artemijeve sledbenike?

 

Jeromonah Ksenofont koji je zbog podrške vladici Artemiju lišen monaškog čina, javio je  "Vestima" da grupu monaha koji borave na Brezovici sve učestalije saslušava KPS po nalogu iz policijske direkcije u Prištini, kao i da je Artemijevim sledbenicima, rečeno da je protiv njih novopostavljeni episkop raško-prizrenski Teodosije (Šibalić) " podneo krivičnu prijavu" .

“Čuli smo, u sredu uveče oko 20 sati, da je nešto puklo u blizini, ali se nismo uplašili. Tek  jutros videli smo dve boce sa Molotovljevim koktelom. Ona koja se razbila bila je ispod automobila, a druga je ostala nerazbijena u dvorištu pored kuće“, ispričao je za "Vesti" jeromonah Evtimije, koji je na crkvenom sudu SPC lišen sveštenomonaškog čina zbog podrške svom episkopu Artemiju.


U kući je, dodaje on, "u momentu napada bio i jerođakon Jakov".


“Nakon prinudnog umirovljenja vladike Artemija, njegovog proterivanja sa Kosova i Metohije i takođe nekanoskog raščinjenja, misiju i dalje vršimo kao Eparhija raško-prizrenska, ali u egzilu. Uoči Božića vratili smo se na sever Kosmeta. Došli smo u Žitkovac u kuću koju nam je ustupio jedan Srbin, jer on živi u Mladenovcu. Mi ovde živimo po monaškim pravilima, vršimo redovna bogosluženja i narod nam dolazi“, priča Milentijević.


Nedavno ih je, nastavlja on, rođak vlasnika kuće u kojoj dvojica monaha žive, upozorio budu oprezni jer se sprema napad. "Nije smeo da kaže ko preti osim da se, kako je rekao, radi "o opasnim kriminalcima iz Kosovske Mitrovice".


"Uverili smo se da to nisu prazne pretnje i da je ovo možda samo upozorenje za eventualno drastičnije akcije prema svima onima koji nisu napustili svog episkopa Artemija“, zaključuje Milentijević.

2024 © - Vesti online