Četvrtak 10.02.2011.
14:11 >> 16:54h
Vestionline

Americi preti strašan terorizam

SAD suočene sa novim terorističkim pretnjama: Dženet Napolitano
 

"Nije sporno da smo nakon 11. septembra načinili više značajnih koraka u obezbeđenju naše zemlje od terorizma, ali pretnja je i dalje prisutna", rekla je ona u pretresu pred odborom za bezbednost Predstavničkog doma Kongresa.

"Na neki način, pretnja je danas možda najveća od tih napada pre skoro 10 godina", upozorila je Napolitano i naglasila da Al Kaida "i dalje predstavlja pretnju po SAD, uprkos tome što je njena sposobnost umanjena”.

Amerikanci se, dodala je Napolitano, takođe, suočavaju sa "pretnjom mnogih saveznika Al Kaide, koji dele istu ekstremističku ideologiju nasilja”.

Ona je navela da je "sve veći naglasak na regrutovanju Amerikanaca i Zapadnjaka za izvođenje napada".

"Te grupe nastoje da za izvođenje napada regrutuju ljude koji su povezani sa Zapadom, ali koji nemaju jake veze sa terorističkim grupama, od kojih bi možda mogla da stigne dojava obaveštajnim agencijama", dodala je Napolitano.

Prema njenim rečima, te grupe, takođe, ohrabruju pojedince na Zapadu da izvedu napade manjeg obima "u sopstvenoj režiji", koji zahtevaju manje koordinacije i planiranja, i manje skreću pažnju.

"To znači da je ta pretnja evoluirala toliko da je moramo dodati našim tradicionalnim strategiijama borbe protiv terorizma, koje su u prošlosti bile usmerene na napade iz inostranstva", istakla je Napolitano.

2024 © - Vesti online