Četvrtak 10.02.2011.
11:17
Srna

Sprečena Fejsbuk otmica u Novom Sadu

Fejsbuk - potencijalna opasnost za decu
 

Devojčica kaže da je prihvatila prijatelja na Fejsbuku koji se predstavio kao njen drug iz škole, i molio da mu donese svesku da bi uradio domaći zadatak, jer je bio bolestan.


"Poverovala sam u priču `prijatelja`, jer on nije dolazio u školu tih dana, a znao je i neke podatke o školi. Krenula sam niz ulicu, ka njegovoj kući, kad je iz auta odjednom izašao neki čovek, koji mi je prišao i predstavio se kao tata mog druga. Insistirao je da uđem u njegov auto, ali nisam htela, jer mi je bio nepoznat. Nervozan što ga odbijam, pokušao je na silu da me uvuče u auto. Počela sam da vrištim, što je srećom čula komšinica koja je istrčala da vidi šta se dešava. Kad je video komšinicu napasnik je pobegao, a u panici nismo pogledale koji je broj registarskih tablica njegovog auta", ispričala je devojčica na tribini "Klikni bezbedno", a prenosi novosadski dnevni list "Nacionalni građanski".


Priča je šokirala sve prisutne na tribini održanoj u Novom Sadu, kako roditelje tako i nastavnike, a direktor škole koju pohađa ova učenica rekao je da opasnost od Fejsbuka uglavnom dolazi od dečje naivnosti.


"Opasnost Fejsbuka je u tome što su deca naivna i ostavljaju tačne podatke. Prosto je frapantno koliko je taj lik studiozno pratio devojčicu, kad je znao gde ona živi, i koji joj drug nije u školi tog dana", istakao je direktor.


Prema prošlogodišnjoj anketi Ministarstva za telekomunikacije i Medijske elektronske dokumentacije „Ebart", roditelje svakog trećeg deteta u Srbiji ne interesuje šta ono radi na internetu.


Evropske statistike opet navode da svaka 20. osoba u EU, koja živi s decom tvrdi da su se ona povezala s potencijalno opasnim licima upravo preko komjutera i to od kuće.

U EU prošle godine je 65 odsto osoba redovno koristilo internet, dok je u Srbiji taj procenat bio 40 odsto.
 

2024 © - Vesti online