Četvrtak 10.02.2011.
10:26
Večernje novosti

Vlajki: Prave vehabije sede u Sarajevu

Vehabije sede u Sarajevu: Emil Vlajki
 


 

Vlajki je za "Večernje novosti" rekao da bi treći, hrvatski, entitet u okviru BiH, definitivno značio priznavanje Republike Srpske, i to od bošnjačkog političkog establišmenta.


"Eksplicite, Bošnjaci nikad nisu priznali RS. Ukoliko bi se Hrvatima omogućio zaseban entitet onda bi se Bošnjacima apetiti suzili, a onemogućio plan da od BiH uspostave islamsku zajednicu", istakao je potpredsednik RS iz reda hrvatskog naroda i univerzitetski profesor u Banjaluci.


Vlajki je naveo da je "Dejton" bio nepravedan prema Hrvatima, "jer su ih Amerikanci prisilili da na osnovu Vašingtonskog sporazuma ostanu u Federaciji BiH", iako se znalo koliko je bilo sukoba i klanja između Bošnjaka i Hrvata.


On smatra da bi do razdruživanja moglo doći na miran način. "Kako su se udružili tako se mogu i razdružiti. Po međunarodnom pravu, Federacija je zbir najmanje dveju državotvornih zajednica kao što su, u ovom slučaju, bili Herceg Bosna i muslimanski deo BiH. Uporediću to sa nekadašnjom zajednicom Srbije i Crne Gore koja se, nakon referenduma, mirno razišla", rekao je Vlajki.


Odgovarajući na pitanje šta kao potpredsednik RS iz reda hrvatskog naroda čini za povratak hrvatskog naroda, on je ocenio da se "najveći broj onih koji su otišli, a radi se o svim narodima, nikada neće vratiti.

"Oni su na novim staništima. To je, nažalost, tako. Zapad je srušio Jugoslaviju, a sada pravi zapadni Balkan. Zar to ne deluje cinično", zaključio je Vlajki.
 

2024 © - Vesti online