Četvrtak 10.02.2011.
07:13
Politika

I burek mora po evropskim standardima

I buregdžije moraju da zadovolje stroge standarde

Ovaj pekarski proizvod već je dobio zvanični pravilnik, a od juna ove godine svaka buregdžinica, ukoliko želi da nastavi da radi, moraće da primenjuje standard Hasap.
 

"Pod nazivom "burek-pita” može da se prodaje jedino pekarski proizvod koji se dobija od pšeničnog brašna tipa 500, masnoće i vode, uz dodatak mlevenog mesa, sira, voća ili povrća", naglašavaju u Generalnom inspektoratu Ministarstva poljoprivrede i postavljaju pred pekare stroga pravila za sirovine.
 

"Burek sa mesom mora da sadrži najmanje 20 odsto mlevenog mesa, burek sa sirom najmanje 20 odsto sira, a burek sa voćem ili povrćem najmanje 10 odsto voća ili povrća u odnosu na količinu upotrebljenog brašna", objašnjava Nenad Vujović, načelnik u Poljoprivrednoj inspekciji, u čijoj nadležnosti je i kontrola proizvodnje i prodaje bureka.

Pekari se pravdaju da ne "zakidaju na mesu” i da ne povećavaju količinu uprženog luka. Ali birokratska pravila za "majke mi” ne znaju. Hasapom će im nametnuti, kao i velikim klanicama ili restoranima, stroge higijenske uslove za osiguranje bezbednosti hrane u svim fazama proizvodnje, prerade i prodaje.
 

Buregdžije nemaju ništa protiv. Tvrde da su im kupci na prvom mestu. Primeniti pravilnike, kažu, nije teško. Ali strahuju od primene Hasapa, koja će ih, procenjuju koštati više od dve, tri hiljade evra. A da li će svi pekari imati mogućnosti da to isfinansiraju? Oni se pribojavaju da će se broj radnji sa burekom, hlebom i pecivom znatno smanjiti.

Od sada obavezno: Najmanje 20 odsto sira ili mesa


 

U Ministarstvu trgovine kažu da postoji teoretska mogućnost da gazde pekara sami uspostave takav sistem. Ali to je malo verovatno jer "Hasap ne podrazumeva sertifikat okačen na zidu, već sistem koji funkcioniše”. U praksi, biće neophodno angažovati konsultantske i sertifikacione kuće koje se bave ovim poslom, a čije usluge nimalo nisu jeftine.
 

I dok ne dođe jun i "Hasap ne počne da seče burek”, inspektori obilaze buregdžinice i proveravaju sve, od magacina do tepsije.
 

"Kontrolišemo objekte za proizvodnju i promet bureka i proveravamo kakvi su uslovi za pripremu i prodaju, odnosno u kakvom su stanju prostorije, oprema i sirovine za proizvodnju. Proveravamo i upotrebu dozvoljenih aditiva i kvalitet, a ako je potrebno obavljamo i analize uzoraka bureka u akreditovanim laboratorijama. Propisano je da proizvodnjom bureka može da rukovodi jedino osoba koje ima najmanje treći stepen stručne spreme", kaže Vujović.

2024 © - Vesti online