Četvrtak 10.02.2011.
00:19
Fonet

Najveća opasnost nam stiže sa Kosmeta

Načelnik Generalštaba general-potpukovnik Miloje Miletić

Miletić je u razgovoru za Večernje novosti negirao da ukidanje obaveznog služenja vojnog roka može na bilo koji način da ugrozi bezbednost zemlje.

"Nismo mi prva zemlja koja je uvela profesionalnu vojsku i nijednoj nije ugrožena bezbednost, profesionalna vojska je mnogo spremnija da odgovori na sve izazove i pretnje", naglasio je Miletić.

Komentarišući bezbednost na jugu Srbije i u Sandžaku, Miletić je rekao da analize pokazuju da u ovom trenutku nema razloga za zabrinutost i da je situacija u ovim krajevima stabilna.

"Svesni smo da je stanje u ovim oblastima ponekad veoma osetljivo i na granici incidenta, ali to je, pre svega, izazvano lošom ekonomskom situacijom građana koji tamo žive", rekao je on.

Prema rečima Miletića, Kfor je i dalje vrhovni bezbednosni autoritet na KiM, kako je i definisano Rezolucijom 1244. "Predstavnici Euleksa mogu da prisustvuju našim sastancima sa predstavnicima Kfora, u sastavu te delegacije, ali bez mogućnosti odlučivanja."

"Naša saradnja sa Kforom je izuzetno dobra, sve je manje spornih pitanja i ekscesnih situacija na administrativnoj liniji i u KZB", naveo je Miletić, istićući da nisu stekli uslovi za smanjenje snaga Kfora, jer je "situacija u pokrajini i dalje takva da zahteva prisustvo značajnih snaga bezbednosti".

Miletić je rekao da ne postoji pritisak velikih zapadnih država da Srbija uđe u NATO: "Ne, nema nikakvih pritisaka, naš stav da ostanemo vojno neutralni se potpuno uvažava."

Načelnik GŠ VS je, međutim, ukazao da Srbija može da ostane vojno neutralna, ali da ne može da ostane izvan svih bezbednosnih tokova, jer "niko nije ni dovoljno velik ni dovoljno snažan da bi sve probleme mogao sam da rešava".

"Svima su potrebni partneri, ali to ne znači da morate da budete član neke vojne alijanse. Ali, ako želimo da budemo deo kolektivnog sistema bezbednosti ili da se bar približimo tim inicijativama, moramo da pronađemo model saradnje", rekao je Miletić.

2024 © - Vesti online