Sreda 09.02.2011.
15:47
Beta

Najs: Hag da istraži trgovinu organima

Hag da istraži zločine: Džefri Najs
 


Najs je rekao za „Radio Slobodna Evropa“ da nema saznanja da je Tribunal uništio dokaze o trgovini ljudskim organima, a ako je to i učinjeno, radi se o indicijama - tragovima koji nisu dovoljni za istragu.


"Najbolji put je da Tribunal razmotri ovaj slučaj ako za njega postoje dokazi", rekao je Najs i dodao da bi taj sud "svakako mogao da garantuje da će se taj slučaj istražiti na pravi način, a onda da nadležni domaći sud nastavi proceduru".


Najs koji je napustio Tribunal 2006. godine, rekao je da je sprovedena istraga u "žutoj kući" u Albaniji gde su navodno vađeni organi, ali da nije bilo dovoljno dokaza koji bi potvrdili te navode.
 

"Da su postojali dokazi da su albanski lideri bili uključeni u ubijanje srpskih vojnika da bi uzeli njihove organe, takvu informaciju morali bismo da obelodanimo, odnosno predočimo optuženom Slobodanu Miloševiću", kazao je Najs i dodao da "nikada nije čuo da postoji takav materijal".

Bivši haški tužilac je rekao i da ne zna da je ubijen ijedan svedok, kao što je izjavio Marti.

Povodom navoda o umešanosti privremenog premijera Kosmeta Hašima Tačija u trgovinu organima, Najs je rekao da je lako optužiti javne ličnosti i ukazao da je Marti u poslednje vreme ublažio tvrdnje protiv Tačija.

Najs je dodao da u svakom slučaju tužilac treba da pažljivo razmotri dokaze i onda ih procesuira pred Velikom porotom i sličnim institucijama.

2024 © - Vesti online