Sreda 09.02.2011.
14:47
Vestionline

Budžet Srbije u minusu samo zbog “satelita“

Kad loš domaćin iznajmljuje satelite, ceh obično plate ukućani...
 

Najveći budžetski izdaci u januaru bili su transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja - 20,6 milijardi dinara, a za plate u državnoj službi je dato 16,29 milijardi. Za socijalnu zaštitu u januaru je isplaćeno sedam milijardi dinara, a kapitalni izdaci republičkog budžeta bili su 327,4 miliona.

Ostali tekući rashodi republičkog budžeta bili su u januaru 3,24 milijarde dinara, a sa te pozicije“ostalo“, prema odluci suda, isplaćena je već pomenuta naknada od 2,9 milijardi za angažovanje izraelskog satelita.

Što se tiče plusa, u budžetu je ostvaren prihod od 55,4 milijarde (ukupan rashod je 57,7 milijardi). Najveći deo poreskih prihoda odnosi se na uplatu poreza na dodatu vrednost (PDV) - 30,7 milijardi dinara, s obzirom da je januar mesec kada se taj porez uplaćuje za prethodna tri meseca.

Od akciza je prikupljeno 12,5 milijardi dinara, a tako visoku sumu Ministarstvo objašnjava uplatom akciza na duvanske prerađevine, koje proizvođači uplaćuju pre redovnog usklađivanja akciza sa inflacijom.

Na strani primanja budžeta, izdvaja se i porez na dohodak građana od pet milijardi dinara, porez na dobit preduzeća doneo je 1,9 milijardi, a prihod od carine je bio 2,2 milijarde.

2024 © - Vesti online