Sreda 09.02.2011.
10:24
Vestionline

O Martiju posebno, Beograd i Priština neka sednu za sto

Hašim Tači i Boris Tadić, kako ih svet trenutno vidi, ključne figure u pričama oko izveštaja Dika Martija i razgovora Beograda i Prištine
 

Hend je izjavio da je Komisija pokazala interesovanje još kada je neke od navoda sadržanih u Martijevom izveštaju prvi put pomenula bivši glavni tužilac Haškog suda Karla del Ponte 2008. godine.


"Zadovoljni smo što su ta pitanja privukla pažnju. Nadam se da će navodi za koje Marti bude pružio dokaze doprineti daljoj istrazi i nepristrasnom zaključku u tom slučaju. Mislim da je preuranjeno nagađati o ishodu dok cela stvar ne prođe kroz neophodan pravni proces", rekao je Hend.

Izveštaj "iznenadio" kosmetske političare

Na pitanje da li bi Martijev izveštaj mogao da ima uticaja na političku situaciju na Kosmetu i medunarodnu poziciju Prištine, Hend je odgovorio da izveštaj "već ima posledice na Kosmetu".


"Političke strukture na Kosmetu su bile iznenađene i Martijev izveštaj su protumačile kao optužbu protiv celog Kosmeta, posebno njegove nezavisnosti i stabilnosti, ali SAD i druge zemlje jasno su stavile na znanje da je reč o krivičnoj istrazi o pojedinicima i da se svemu mora prići ozbiljno, bez obzira kuda bi dokazi mogli da vode", dodao je Hend.

Tadić doprinosi dijalogu

On je izjavio da se predsednik Srbije Boris Tadić založio za početak dijaloga sa Prištinom, "što pomaže u sagledavanju Martijevog izveštaja kao krivičnog slučaja, a ne kao otvaranja pitanja nezavisnosti Kosova, koju SAD podržavaju".


"Izveštaj Martija ne treba da dovede do odlaganja pregovora. Nadam se da će dijalog Beograd - Priština uskoro početi i biti fokusiran na tehnička pitanja, a ne na pitanje statusa", zaključio je Hend.

2024 © - Vesti online