Utorak 08.02.2011.
19:28
Mondo

Rusija: Dovedite jetija na čaj

Ovaj jeti-bum, počeo je u planinskoj oblasti Šoriji, pre oko godinu dana, kada su stanovnici te oblasti i lovci, u blizini Azaske pećine, primetili "čovekolika bića" prekrivena dlakom i visoka čak dva metra, preneo je "Glas Rusije".

Popularan širom sveta: Jeti

Antropolozi su se grohotom smejali, upitani za ovaj fenomen, ali su marketinški stručnjaci, za razliku, uvideli veliki potencijal popularnog jetija, za turizam te oblasti. Od tog vremena, u parkovima Kuzbasa, niklo je čak nekoliko spomenika čuvenom jetiju.

Ovakav stav antropologa, međutim, nije omeo mnoge ljude u ideji da posete ovu oblast, u nadi da će se sresti, licem u lice, sa snežnim čovekom, lično.

Moskovljanin Igor Burčev, istoričar, vodeći ruski poznavalac problema jetija, koji je 45 godina posvetio traženju snežnog čoveka, smatra da su ovakve informacije korisne za biznis i da tu nema ništa za osudu. "U Americi se takođe takve akcije mnogo reklamiraju", rekao je on.

Da bi što pre dočekali ispijanje čaja sa jetijem u Šoriji, ubrzano se organizuje proizvodnja novog suvenira: rogova od brezove kore. Prema uverenju turističkih "znalaca", njihov zvuk neodoljivo privlači jetija, preneo je ruski radio.

Istina ili ne, jedno je sigurno. Stanovnici ove Sibirske oblasti, kao i njhovi posetioci se definitivno sjajno zabavljaju! Ostaje još da se vidi hoće li lov biti uspešan a gradonačelnik popiti čaj sa snežnim čovekom.

2024 © - Vesti online