Utorak 08.02.2011.
12:38
Blic

Nema dečjih antibiotika i lekova za epilepsiju

Nema lekova za decu i teške neurološke bolesti
 

"Ljudi se često raspituju za antibiotike koji uglavnom nemaju adekvatnu zamenu. Kada ne nađu odgovarajući lek, vraćaju se kod lekara po recept za novi sirup koji pomaže kod date bakterijske infekcije", kaže Milana Dučić, iz Apotekarske ustanove „Beograd”.

Ono što zabrinjava jeste i nedostatak inhalacionih rastvora važnih u lečenju opstruktivnog bronhitisa i astme, i to u jeku respiratornih infekcija koje mogu pogoršati stanje obolelih.

Nedostaje i "rivotril” koji se koristi kod neuroških problema i epilepsije.

"Nitroglicerina ima u veoma malim količinama, pa kad ga pacijenti ne nađu, na raspolaganju im je zamena u spreju za koju participacija iznosi oko 400 dinara", kaže Dučićeva.

Miomir Nikolić, predsednik Grupacije veledrogerija, smatra da se nestašice lekova mogu prevazići uvozom iz inostranstva.

"Nestašica glicerina mogla bi se prevazići njegovim uvozom bez registracije i da se kao takav stavi na D listu", objašnjava Nikolić.

I nestašica antibiotika, prema njegovim rečima, mogla bi da bude rešena na isti način.

Slavica Radović, pomoćnik generalnog direktora za marketing i prodaju u "Galenici”, tvrdi da je proizvodnja sirupa "sinacilina” redovna kao i snabdevanje tržišta ovim lekom.

"Baktrim” će se, prema njenim rečima, u apotekama pojaviti najverovatnije u aprilu, jer je obnovljena saradnja sa kompanijom „Roš” čiji je to lek.

2024 © - Vesti online