Utorak 08.02.2011.
08:24
Blic

Afera Kolubara: Za saslušanje 100 ljudi

Ko kupuje ugalj iz Kolubare?
 

Od godišnje iskopanih 30 miliona tona uglja 90 odsto odlazi u termoelektrane

U istrazi se ispituju i mnogi drugi poslovni odnosi “Kolubare” sa privatnim firmama, piše "Blic".

Kada će provere biti završene, a izveštaj dostavljen tužilaštvu, u MUP-u ne mogu da preciziraju, jer je “predmet obiman”, ali očekuju da će istragu završiti uskoro.


Tema emisije “Insajder” pod nazivom “Prevara veka”, prikazanoj na TV B92, bila je prodaja uglja i način na koji su proteklih godina povlašćeni pojedinci zarađivali i to na štetu “Kolubare”, EPS-a i države.

Prema navodima “Insajdera”, godišnje se u “Kolubari” iskopa oko 30 miliona tona uglja, a 90 odsto tog uglja namenjeno je termoelektranama i državnim firmama koje posluju unutar EPS-a.

Međutim, prema tvrdnji “Insajdera”, ugalj od “Kolubare” iako je najjeftiniji, ne kupuju državne institucije i preduzeća, već posrednici - privatnici. Među tim kupcima su i vlasnici firmi koje su “Kolubari” iznajmljivale mašine, naveo je “Insajder”, a neki od tih privatnika su stranački funkcioneru u Lazarevcu, najčešće SPS, NS i DSS.

“Insajder” navodi i da od “Kolubare” ugalj kupuje samo Toplana u Boru, a da ugalj koji stigne do Beogradskih elektrana postaje skuplji za profit koji uzima privatni preprodavac.

2024 © - Vesti online