Utorak 08.02.2011.
06:48
Alo

Umesto u Hrvatsku, ulaže u Srbiju

Saša Lončar: Šest miliona evra za hidroelektrane u Srbiji
 

Prema pisanju hrvatskog "Poslovnog dnevnika“, Lončar je nakon "tri godine propalih sastanaka, birokratskih zavrzlama i destimulišućih potpora“poslušao savet poslovnih partnera i odustao od Hrvatske, gde je u Dalmaciji hteo da izgradi solarne elektrane snage pet megavata.

"U Srbiji je nivo poslovanja onakav kakav je u zemljama EU, tamo mi niko nije tražio da "podmažem" proces i tamo su lokalni političari vrlo zainteresovani za investicije", izjavio je Lončar za "Poslovni“.
 

Njegova firma "HG spot“ u Srbiji će graditi mini hidroelektrane snage od 500 kilovata do 1,5 megavata. Prve tri hidrocentrale nalaziće se u istočnoj Srbiji, u Timočkoj krajini, četvrta će biti kod Valjeva.

Za petu, ujedno i najveću, snage 10 megavata, tek se traži lokacija. Lončar tvrdi da će prve dve elektrane biti u pogonu do kraja iduće godine.
 

"Za te dve sam već rešio pitanje zemljišta, što je jedan od najzahtevnijih delova ovakve investicije. Obe elektrane su sada u visokoj fazi projektovanja. One će biti na malim, brzim planinskim rekama", navodi Lončar i dodaje da je projekat u Srbiji započet pre nešto više od godinu i po, a biće dovršen do 2020. godine.

2024 © - Vesti online