Ponedeljak 07.02.2011.
20:30
Vestionline

Fratini: Srbija kandidat 2011.

Ministri su, nakon susreta u Beogradu, rekli da očekuju da će nakon dobijanja statusa kandidata biti određen i datum početka pregovora o članstvu Srbije u EU.

Vuk Jeremić i Franko Fratini

Oni su se osvrnuli i na izveštaj specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija, založivši se za ozbiljnu, nezavisnu i međunarodnu istragu o ilegalnoj trgovini ljudskim organima, kojom će biti utvrđena istina.

Jeremić i Fratini su, takođe, najavili da će u maju u Beogradu biti održan samit vlada dveju država.

Sa Fratinijem se sastao i potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evrointegracije Božidar Đelić.

On je pri tom poručio da će Srbija nastaviti da se angažuje u cilju pune saradnje s Haškim sudom, ali i u sprovođenju reformi kako bi do kraja godine stekla status kandidata za članstvu u EU.

"Sve ćemo učiniti da zaslužimo podršku Italije i drugih zemalja EU, uključujući punu saradnju s Tribunalom i sve druge nužne korake i reforme kako bi Srbija obezbedila konsenzus za ključne korake ka EU", a to su status kandidata i dobijanje datuma za početak pregovora, rekao je Đelić.

Italija je jedna od država-članica EU koja je među prvima ratifikovala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i EU.

Zvanični Rim bio je i jedan od najvećih pobornika stavljanja Srbije na belu šengensku listu.

Srbija i Italija su na spoljnopolitičkom planu ostvarile veliki napredak u odnosima u poslednjih nekoliko godina, a novembra 2009. godine u Rimu je održan samit dveju zemalja na kome su, pored najviših državnika, učestvovali i privrednici iz dve zemlje.

2024 © - Vesti online