Utorak 08.02.2011.
08:00
Rts

Čik probajte da hakujete Guglov "Hrom"!

Hakeri će pokušati da naprave haos na "Gugl hromu" i ako uspeju biće nagrađeni
 

Neko bi novi potez kompanije "Gugl" mogao smatrati nesmotrenim, ali u Internet gigantu su toliko samouvereni da je njihov pretraživač "Hrom" (Chrome) siguran da su nagradu od 12.500 funti (20.000 dolara) i laptop ponudili prvom ko uspe da ga uhakuje.


Kompanija je tako bacila rukavicu u lice učesnicima na predstojećem takmičenju u hakerisanju koje se održava sledećeg meseca u Vankuveru. Cilj nadmetanja pod nazivom "Pvn2Ovn" (Pwn2Own) je da se neki od popularnih softvera, naročito veb-pretraživača, "provali".

Među najavljenim potencijalnim žrtvama, osim Hroma, biće i Internet Eksplorer, "Mozilin" Fajerfoks i "Eplov" Safari, za koje je ponuđena nešto manja suma, 15.000 dolara.

Aron Portnoj iz "Hjulit Pakarda", koji je ujedno i sponzor takmičenja, izjavio je da je ukupni budžet za nagrade 125.000 dolara.

Kako bi kompaniju "Gugl" ojadio, to jest osvojio novac i laptop kompjuter, takmičar mora, prvog dana trodnevnog događaja, da pronađe dve mane u kodu Hroma i da ih iskoristi kako bi zaobišao sistem zaštitnih programa i na pretraživaču napravio darmar.

Drugog i trećeg dana, hakerima će biti dozvoljeno da koriste grešku van Hroma, kako bi se infiltrirali u njega. Onaj kome to pođe za rukom, iako ne prvog dana, ipak će dobiti 20.000 dolara, ali će polovinu te sume morati da obezbedi sponzor takmičenja.

Internet Eksplorer je najpopularniji pretraživač na svetu, sa 47 odsto korisnika, prati ga Fajerfoks sa 31 odsto, dok je Hrom na trećem mestu.

2024 © - Vesti online