Ponedeljak 07.02.2011.
10:46 >> 11:51h
Blic, Press

Izlet Šutanovca na nuklearni nosač aviona

Načelnik generalštaba Miloje Miletić (prvi s leva) i ministar odbrane Dragan Šutanovac (u sredini)

"Avion sleće pri brzini od 250 kilometara na čas i na pisti treba da pogodi jednu od četiri sajle koje ga zaustavljaju. Ukoliko ih ne pogodi, nastavlja punom brzinom kako bi mogao da uzleti i ponovo pokuša. Trenutak sletanja je nešto što neću zaboraviti iako je to sve veoma uvežbano i bezbedno", kaže Šutanovac.

Ministar Šutanovac objašnjava i kakav je osećaj leteti američkim vojnim avionom C2A kojim su sleteli na "Enterprajz"

"U tom avionu se sedi leđima okrenut od pravca letenja, kako bi se telo oduprlo ukoliko bi došlo do problema pri sletanju. To je jedinstven osećaj, jer sve se dešava munjevito brzo, i sletanje i poletanje, a sve je isplanirano tako da ako se ne sleti kako treba, odmah može da se odleti. Na brodu, nosaču aviona, nalaze se četiri katapulta i četiri sajle, što znači da u svakom trenutku mogu istovremeno da polete četiri aviona. A domaćini su za nas priredili pravi avio-šou", kaže Šutanovac.

Srpska delegacija na "Enterprajzu" - Brod je toliko jak da se olujni talasi ne osećaju

On navodi da je na nosaču aviona bilo oko 60 aviona tipa F18 AB i tvrdi da je to veća vazdušna sila nego ona koju poseduju sve zemlje bivše SFRJ, plus Bugarska, Mađarska i možda Rumunija, a ne računajući Grčku.

"Broj je toliko veliki da članovi posade koji provode po šest meseci zajedno ne stignu da se upoznaju", priča ministar odbrane o nosaču koji je u sastavu američke vojske od 1960. godine.

Reč je o prvom odlasku najviše delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije na nosač aviona američke flote, a na poziv Ambasade SAD u Beogradu, a takvi obilasci organizuju se za visoke političke i vojne zvaničnike prijateljskih zemalja. U sastavu delegacije Ministarstva odbrane bio je i komandant Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, brigadni general Ranko Živak.

Srpskoj delegaciji je društvo pravila i delegacija Francuske, a ministar odbrane kaže da su na "Enterprajzu" ptroveli tri sata, a da pri tom nisu videli ni deo broda.

Nenatovaren "Enterprajz" je težak 74.000 tona, paluba je duga 332 i široka 74 metra, a ima spratova koliko i neki soliteri. 

2024 © - Vesti online