RAJAČIĆ

U članku R. Grujića s početka Prvog svetskog rata, Rajačići su zabeleženi u naseljima tadašnje županije: Brinje, Vodoteč, Vojvoduša, Županjol, Lučani, Prokike i Škalić, isključivo u selima opštine Brinje. Prema M. Radeki ("Gornja krajina / Karlovačko vladičanstvo"), Rajačići na prostoru Like, Banije, Korduna i manjih oblasti su pravoslavni Srbi sa slavom Jovanjdan, ali navodi i porodice Rajak i Rajaković (Nikoljdan), te Rajčević (Jovanjdan i Nikoljdan) koje kao da imaju zajedničke korene sa njegovom familijom.

U "Leksiku prezimena SR Hrvatske", Rajačići (kao i Grujićevom "Plemenskom rječniku" bez konfesionalnih i nacionalnih odrednica) evidentirani su u Bjelovaru, Brinjama (Vodoteč, Grabova Lokva, Županjol, Lučane, Plaščica, Prokike, Škalić), Vinkovci, Vukovar, Dubrovnik, Zagreb, Zlatar, Jastrebarsko, Karlovac, Našice, Nova Gradiška, Ogulin, Osijek, Pakrac, Podravska Slatina, Sisak i Slavonski Brod.
 

U manjem broju naselja, zabeležene su i porodice prethodno navedenih srodnih prezimena. U Bosni, prema Đ. Janjatoviću ("Prezimena Srba u Bosni"), krajem 19. veka nije zabeležena nijedna porodica Rajačić, ali jesu i Rajak i Rajaković i Rajčević!

Rajaci koji su kao i naš čitalac slavili Jovanjdan, živeli su u selima parohija Busovača (kod Travnika) i Varcar-Vakuf (Mrkonjić-Grad) dok su "nikoljštaci" bili u parohijama Baraći, Krupa, Rujnica (Bihać) i Sokolovići-Višegrad. Jedina familija Rajaković bila je u Zenici i slavili su, kao i prvi Rajaci i Rajačići - Sv. Jovana Krstitelja!
 

Porodice ovih ili sličnih prezimena nismo našli ni u Hercegovini ni u Crnoj Gori. Rajak je, inače, starinsko muško ime zabeleženo još u prvoj polovini 14. veka u Dečanskoj hrisovulji.

Palatalizacijom od ovog imena - dobilo se Rajačić. To nam otkriva i najstariji njihov zavičaj: veliki prostor metoha manastira Dečani koji je obuhvatao i Pivu, Potarje i Gornje Podrinje odakle su ili pred Turcima, još u 15. veku, ili sa njima, došli preko srednje Bosne sve do Velebita, gde se 1785. rodio Ilija, kasniji Josif, patrijarh srpski, zaslužan za stvaranje Srpske Vojvodine.

2024 © - Vesti online