Nedelja 06.02.2011.
20:14
Vestionline

Spomenik Draži u Beogradu?

Draža Mihailović dobija spomen ploču na Zvezdari
 



Asocijacija se obratila Gradskoj opštini Zvezdara, Skupštini grada Beograda i Ministarstvu kulture da izdaju potrebne dozvole za postavljanje spomen obeležja, naveo je u saopštenju Čotrić, funkcioner Srpskog pokreta obnove.


"Želimo da spomen-ploča bude otkrivena u maju ove godine, na 70. godišnjicu od početka ustanka na Ravnoj gori protiv okupatora, koji je predvodio general Mihailović. Kuća u kojoj je do 1941. više godina živeo tadašnji pukovnik Mihailović sa porodicom, nalazi se u Bregalničkoj ulici, broj 24, na teritoriji opštine Zvezdara", precizirao je Čotrić.


On smatra da je "veoma značajno za slobodarske i rodoljubive tradicije naše prestonice da se postavi spomen obeležje sa osnovnim biografskim podacima i reljefnim likom generala Mihailovića".
 

"Cilj ovog civilizacijskog i kulturnog čina je da podseća Beograđane i goste glavnog grada na značajnu i istorijsku ličnost koja se borila protiv nacističkog okupatora i komunističkog totalitarizma, za oslobođenje okupirane zemlje, odbranu ustavnog poretka Kraljevine Jugoslavije i demokratske vrednosti", istakao je Čotrić.

2024 © - Vesti online