Nedelja 06.02.2011.
18:51
Vestionline

Nemačka: Penzioneri zamena za mlade stručnjake

Na posao umesto na odmaranje: Nemački penzioneri

U Nemačkoj je tokom 2010. dostignuta najveće stopa zaposlenosti. No, nije rešen stari problem - nedostatak mladih strucnjaka, zbog čega mnoge firme moraju da zapošljavaju i radnike koji su odavno mogli u penziju.


Tezu o demografskim promenama u Nemačkoj potvrdila je i saradnik Instituta za istraživanje srednjeg staleža pri Univerzitetu u Manhajmu Rene Lajht.


"Istraživanje stanovništva već odavno signalizira pad broja mladih ljudi u Nemačkoj. Zbog toga se moglo predvideti da ćemo biti suoceni i sa problemom nedostatka kvalifikovanih mladih ljudi. Mislim da neki privrednici nisu hteli da prihvate ovakvu situaciju ili su je jednostavno prespavali", ocenila je Lajht.

DW navodi primer 70-togodišnjeg inženjera Dan Lazara koji je i dalje je zaposlen u nemačkom preduzeću "Enviro hemija“ u kojem je proveo svoj radni vek.


Kada je napunio 65. godina, Lazar je stekao zakonsko pravo da ode u penziju, međutim, to mu je bilo prerano jer se, kako kaže, još uvek oseća radno sposobnim.


Lazar nadzire i vodi projekte, a istovremeno u posao uvodi i usavršava nove mlade strucnjake, koji upravo nedostaju nemackim preduzetnicima.


Samo u preduzeću "Enviro hemija“ ima cak 13 nepopunjenih radnih mesta zbog nedostatka strucne snage, pa su im zato i seniori zlata vredni, zaključio je DW.

2024 © - Vesti online