Utorak 01.12.2009.
09:13 >> 14:12h
Tanjug

Kusta snima, Dodik finansira Na Drini ćupriju

Na Drini ćuprija, novi Kustin film

Dodik je rekao će RS obezbediti potrebna sredstva i određenu logistiku i učiniti sve da lokacija snimanja filma bude prepoznatljivo mesto, koje, spojeno sa Drvengradom, može biti velika atrakcija i dodao da se nada da će snimanje filma doprineti turističkoj i kulturnoj prezentaciji Višegrada, koji bi godišnje moglo posećivati stotine hiljada turista.

Priprema filma "Na Drini ćuprija" nalazi se "u fazi projektovanja ideja i vezivanja dvaju potencijalnih finansijera, odnosno onih koji žele da od toga nastane film i ostane gradić iza toga", izjavio je u utorak Tanjugu reditelj Emir Kusturica.

On je precizirao da su potencijalni finansijeri "Republika Srpska i njen premijer Milorad Dodik s jedne strane, i s druge strane Ministarstvo kulture Republike Srbije".

Slavni reditelj planira da ekranizuje roman našeg nobelovca Ive Andriča

Za potrebe snimanja filma po romanu našeg nobelovca Ive Andrića bilo bi izgrađeno naselje Kamengrad, u blizini Višegrada.

Kusturica je kazao da će scenario raditi zajedno sa svojim starim saradnikom, slavnim scenaristom Gordanom Mihićem.

Na pitanje kada bi mogla da se očekuje realizacija projekta, Kusturica je odgovorio - "za tri godine najkasnije".

Ova ideja najavljena je u jesen prošle godine, kroz kontakte sa Ministarstvom kulture Srbije.

Kusturica je u ponedeljak o tome razgovarao sa premijerom RS Dodikom, koji je zatim rekao novinarima da će vlada na bazi projekta koji će biti urađen obezbediti određene odluke.

2024 © - Vesti online