Nedelja 06.02.2011.
15:11
BBC

Nacionalizam zamena za multikulturalnost u Britaniji?

Dejvid Kameron

Kameron je takođe signalizirao oštriji stav prema grupama koje promovišu islamski ekstremizam, nagovestivši da će biti smanjena izdvajanja iz državne kase muslimanskim organizacijama koje ne čine ništa kako bi se suprotstavile ekstremizmu.

"Iskreno rečeno, potrebno nam je mnogo manje pasivne tolerancije, kao poslednjih godina, a više aktivnog, 'mišićavog' liberalizma", rekao je britanski premijer.

"Prosudimo otvoreno o ovim organizacijama: da li veruju u univerzalna ljudska prava - uključujući prava žena i ljudi drugih vera? Da li veruju u jednakost pred zakonom? Da li veruju u demokratiju? Da li ohrabruju integraciju ili separatizam?" - uptao je britanski premijer.

Muslimanski savet Britanije izrazio je razočaranje govorom premijera Kamerona, ocenivši da u njemu nema ničeg novog kad je reč o borbi protiv terorizma, a da se cela muslimanska zajednica smatra delom problema, a ne delom rešenja.

Kameron je, u svom govoru, takođe istakao razliku između islama kao vere i islamskog ekstremizma kao političke ideologije koja privlači ljude "bez korena".

Prošle godine, i nemačka kancelarka Angela Merkel je izrazila slično mišljenje, ocenivši da je multikulturalizam u Nemačkoj "mrtav".

2024 © - Vesti online