Nedelja 06.02.2011.
14:28
Srna

Pomen žrtvama ustaškog pokolja

Nakon liturgije, gradonačelnik Banjaluke Dragoljub Davidović rekao je da se ovaj najstravičniji zločin počinjen na području Banjaluke ne sme zaboraviti, ne da bi se na zlo vraćalo zlim, već da se pamti kako nikada ne bi bio ponovljen jer, kako je naveo, onom koji ne poznaje svoju prošlost preti opasnost da mu se ponovi.

Hram Svetog velikomučenika Georgija u Drakuliću


 

Predsednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Nedeljko Mitrović, koji je i sam potomak žrtava drakulićkog zločina, kaže da je zločin počinjen nad pravoslavnim stanovništvom na ovom području 1942. godine po svom karakteru genocid.


Mitrović je najavio da će za 70. godišnjicu obeležavanja ovog monstruoznog zločina međunarodnoj javnosti biti prezentovani istorijski podaci, činjenice i dokazi o zločinu, koji su počinile vlasti Nezavisne države Hrvatske.


On je rekao da će pozivi za obeležavanje naredne godišnjice ovog zločina biti upućeni i svim stranim ambasadorima u BiH.


Stevo Glamočanin, sin Đure Glamočanina, čijih je 11-oro dece iz prvog braka pobijeno 7. februara 1942. godine, rekao je da je svedočenje malobrojnih preživelih zabeleženo u dokumentarnom filmu, koji je služio kao dokazni materijal na suđenju fra Majstoroviću.


"Nažalost, ovaj važan dokazni materijal je skriven od javnosti i nije poznata njegova sudbina", istakao je on.


Pavelićeve ustaše su 7. februara 1942. godine u selima Šargovac, Motike, Drakulić i u rudniku Rakovac ubile više od 2.300 Srba, uključujući i i 551 dete.

Pokolj je organizovao ustaški komandant za takozanu "Hrvatsku Krajinu" Viktor Gutić, a predvodio ga je župnik banjalučkog samostana Petrićevac fra Miroslav Majstorović Filipović, koji je nakon tog zločina postao komandant Jasenovačkih logora i prozvan "fra dijavolo".


U dokumentima, čak i onim iz ustaških izvora tadašnje Nezavisne države Hrvatske, navodi se da je zločin u ovim banjalučkim selima bio najveći pokolj učinjen u samo jednom danu. Zločin su počinile ustaše Ante Pavelića iz takozvanog "Tjelesnog zdruga" uz pomoć banjalučkih ustaša.

2024 © - Vesti online