Nedelja 06.02.2011.
11:09
Beta

Zabranjena parola "Pravoslavlje ili smrt"

"Pravoslavlje ili smrt" i "Rusija Rusima" proglašene za ekstremističke parole
 

Rusko državno tužilaštvo saopštilo je da je jedan sud u Moskvi razmotrio ove parole koje se poslednjih godina javljaju na rok-koncertima i fudbalskim utakmicama i proglasio ih "ekstremističkim".
 

Posle "lingvističke analize" na Ruskom institutu za kulturologiju donet je zaključak da parole "Pravoslavlje ili smrt" i "Rusija Rusima" negativno deluju na društvo, podstiču nacionalnu i versku mržnju i propagiraju želju za dominacijom jedne religije nad drugom.
 

Obe parole biće uvršćene na "Federalni spisak ekstremističkog materijala", što znači da neće moći da budu isticane u javnosti ili na internet stranicama, navodi VIA.
 

"Pravoslavlje ili smrt" već decenijama koristi svetogorski zilotski manastir Esfigmen, u kome carigradski patrijarh Vartolomej bez uspeha pokušava da uspostavi kanonski red, a ovu parolu su u međuvremenu preuzeli pravoslavni ziloti i van Grčke, dodaje VIA.
 

Ruski patrijarh Kiril je u više navrata osudio ovu parolu, navodeći da je Hristos, ili apostoli, nikada ne bi upotrebili.
 

U Rusiji ovu parolu poslednjih godina koriste navijači, a početkom novembra 2010. godine ulicama Moskve marširalo je hiljade većinom mladih nacionalista, noseći između ostalog i ove dve parole, a neki među njima su se, kako su zabeležili mediji, pozdravljali fašističkim pozdravima.

2024 © - Vesti online