Nedelja 06.02.2011.
12:04
Vesti

Bosni prete vraćanjem viza

Opet vize u pasošu BiH?
 

"One žele mogućnost brze odluke, bez velike procedure, brzu promenu uredbe, ali na ograničeno vreme", rekao je dobro upućeni izvor.


Pismo se zasniva na uslovu koji su Hag i Pariz postavili prošle godine, a kako su tada navele holandske i francuske diplomate dve zemlje žele ostati uverene da će se standardi koji su omogućili bezvizni režim poštovati i kad slobodna putovanja u šengenske zemlje stupe na snagu.
 

Izveštaj u maju

Izvestilac Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju Tanja Fajon koja još nema podataka o tome da li dve balkanske zemlje koje su poslednje dobile slobodan vizni režim zadovoljavaju standarde.
"Nismo čuli ništa neobično ili negativno. Evaluacija nije gotova", rekla je Fajonova.
Evropska komisija objaviće u maju izveštaj o tome da li se poštuju standardi pod kojima je dat bezvizni režim.

Francuska i Holandija smatraju da je došlo vreme za uspostavljanje tog "mehanizma", a to znači sistema provere održavanja standarda, kao i sankcija u slučajevima prekršaja.
Albanskim dopisnicima su briselske diplomate rekle da se Albaniji sugeriše sređivanje unutrašnje političke situacije koja dovodi u opasnost bezbednost i održavanje reda i zakona, pa tako i bezbednosti viznog režima.


BiH se ne pominje u negativnom kontekstu u pogledu viznog režima, ali se i u tim razgovorima izražava želja da se što pre osnuje vlast kako bi postojao politički garant situacije u zemlji, pa tako i poštivanja standarda viznog režima.
Nekoliko diplomata koje je Srna konsultovala kažu da bi ukidanje bezviznog režima, pa i privremeno, bilo gotovo nezamisliv politički korak.


"Zahtevi koje su u svom pismu postavile dve članice EU - Francuska i Holandija - u pogledu viznog režima su "maksimalistički", ali toga ne treba da se plašimo. To je početna pozicija u pregovorima. Na narednim sastancima, druge zemlje članice će ih smanjivati dok se ne dođe do kompromisa'', preneo je svoj utisak evropski diplomata.

2024 © - Vesti online