Subota 05.02.2011.
20:19 >> 20:45h
Vestionline

Australija: Prva žrtva ciklona

Vlasnica porušene kuće u Taliju
 




Iz Meteorološkog biroa su najavljivali da će žestoka kiša nastaviti da potapi daleki zapad Kvinslenda sve do ponedeljka.


U petak je prijavljena i prva žrtva Jasija. Reč je o 23-ogodišnjem momku koji se ugušio na svom imanju u Bamburuu, blizu Ingema jer je koristio u malom prostoru generator na dizel gorivo.

Za krađu i do 10 godina zatvora


Koordinator Grupe za otklanjanje posledica elemntarnih nepogoda, Jan Stjuart je izjavio da su imali 11 prijavljenih slučajeva moguće krađe u sredu uveče kada su se ljudi pripremali za odbranu od ciklona, a da je jedna od njih provala u apoteku u Kernsu. Još nije podignuta ni jedna optužnica, a predstavnik opozicije, Džerad Blidži traži da se imena prestupnika javno objave, a da im rašcišćavanje posledica nesreće treba da bude jedan deo kazne.
Inače, po važećem krivičnom zakonu u Kvinslendu, za ovakve prestupe u vreme elemntarnih nepogoda može se izreći kazna do 10 godina zatvora.

 

Policijski komesar Bob Atkinson kaže da je smrt možda nastupila i u sredu uveče, kada nije bilo struje u navedenom području, a premijerka Ana Blaj je rekla da ovaj slučaj ukazuje koliko je opasno koristiti takve generatore bez adekvatne ventilacije.
 

U međuvremenu, dva muškarca koja su vođena kao nestali od srede, u petak su pronađeni. Jedan je doplovio u već navedenu luku Hinčinbruk, a drugi, iz Kenedija, severno od Kardviea, sam se prijavio policiji.
 

Područja Kvinslenda, najpogođenija ciklonom Jasi, u petak je obišla prvi ministar, Džulija Gilard, a u subotu lider opozicije Toni Abot.


Prve procene govore da je šteta od Jasija oko milijardu dolara. Uništena je agrikultura, najviše industrija banana i šećerne trske, a štete za turizam, infrastrukture i komapnije za osiguranje će kasnije biti procenjene.


Najveća brzina vetra koji je donio Jasi izmerena je u Tuliju i Inisfejlu od 220km/s. Ovi gradići su uz Kardvel pretrpeli i najvcehu štetu od ciklona. U Tuliju su zgrade i kuće pretrpele značajnu strukturalnu štetu, a banana i šećerna trska su potpuno iništeni.

Inisfejl je još uvek izolovan vodom, a po putevima leže oboreno drveće i ostaci stihije. U Kardvelu je 60 zgrada i imanja pretrpelo veliko strukturalno oštećenje, a oko 100, "štetu srednjeg nivoa".

U Taunsvilu je još oko 85 procenata domova bez struje, naplavine su na ulicama, ali zgrade i kuće nisu pretrpele veliku štetu. Ingam je kompletno bez struje, a Mekkaj na 50 procenata. U Kernsu u petak 65 procenata domova nije imalo struje, a iz Telstre su potvrdili da je na severu Kvinslenda u prekidu oko 70.000 brojeva.


Za vreme ciklona Jasi više od 250 škola na severu i dalekom severu Kvinslenda je bilo zatvoreno, 82. državne škole na dalekom severu, 93 državne škole na severu Kvinslenda, 53 katoličke škole, 25 nezavisnih i pet koledža.

2024 © - Vesti online