Nedelja 06.02.2011.
08:00
Sarajevo-x

Dinosaurusi preživeli izumiranje?

Dinosaurusi - džinovi koji su nekad bili gospodari naše planete
 

Skup naučnika sa Univeziteta Alberta, predvođena Leri Hemanom sa Odeljenja za nauku o Zemlji i atmosferi odredila je da je bedrena kost hadrosaurusa stara svega 64,8 miliona godina. To znači da je ovaj specifičan biljojed živeo još 700.000 godina nakon masovnog izumiranja dinosaurusa, za koji mnogi paleontolozi veruju da je zauvek izbrisao sve dinosaure ne-letače s lica Zemlje.

Heman i njegove kolege koristili su novu metodu tačnog datiranja pod nazivom U-Pb (uran - olovo) datiranje. Laser baca sićušne čestice fosila, koje zatim prolaze izotopnu analizu. Ova nova tehnika ne samo da omogućuje određivanje starosti fosilne kosti, već je u mogućnosti da odredi i vrstu hrane koju dinosaurus jede.

Trenutno paleontolozi određuju starost fosila dinosaurusa koristeći tehniku pod nazivom relativna hronologija. Starost fosila procenjuje se relativno, u odnosu na poznato vreme taloženja sloja sedimenta u kojem je pronađen ili se ograničava poznatim vremenima taloženja slojeva iznad i ispod sloja u kojem je pronađen fosil.

Međutim, određivanje tačnog razdoblja taloženja sedimentnih stena je vrlo je teško.

Popularno uverenje je da se masovno izumiranje dinosaurusa dogodilo pre 65,5 do 66 miliona godina. Uobičajena teorija je da je nakon udara džinovskog meteorita oblak prašine i čestica blokirao Sunčevo zračenje i time uzrokovao ekstremne klimatske uslove i poubijao vegetaciju širom sveta.

2024 © - Vesti online