Utorak 01.12.2009.
03:30
Tanjug

Lionel Mesi dobitnik ''Zlatne lopte''

Najbolji igrač Barselone Lionel Mesi dobitnik ''Zlatne lopte''

Ovo prestižno priznanje, koje tradicionalno dodeljuje "Frans fudbal", ranije je bilo poznato pod imenom "Evropski fudbaler godine", a dobija se na osnovu glasanja u kome učestvuju sportski novinari iz celog sveta.
Argentinac Lionel Mesi, koji je sa španskom Barselonom prošle sezone osvojio sva tri trofeja, Ligu šampiona, titulu prvaka Španije i Kup kralja, bio je glavni favorit za osvajanje priznanja.

O ''Zlatnoj lopti''


Nagrada se dodeljuje od 1956. i tada je bila namenjena najboljem evropskom igraču, a tek od 1995. u konkurenciju su uključeni i fudbaleri sa drugih kontinenata koji igraju u Evropi, a u izboru za fudbalera godine učestvuje 96 novinara sa svih meridijana.



Francuski fudbalski magazin u nedelju je objavio skraćenu listu od deset kandidata, koji su ostali u konkurenciji za osvajanje prestižne nagrade.

Pored Mesija i proslogodišnjeg laureata, prvotimca madridskog Reala Kristijana Ronalda, na njoj su se nalazila još petorica igrača koji su tokom ove godine igrali ili još igraju u Primeri.

Pored Samjuela Etoa, koji je letos napustio Barselonu, "Zlatnoj lopti" nadali su se još i Zlatan Ibrahimović, Andres Inijesta, Kaka i Ćavi.

Preostala tri kandidata za Zlatnu loptu, branili su čast Premijer lige - Didije Drogba, Stiven Džerard i Vejn Runi. Zanimljivo je da među deset kandidata za najboljeg nije bilo Francuza, Nemaca, ni Italijana.

Srpski reprezentativac Nemanja Vidić podelio je 16. mesto sa Luisom Fabijanom iz Sevilje i golmanom Reala Ikerom Kasiljasom.

2024 © - Vesti online