Ponedeljak 30.11.2009.
23:01
Tanjug

U Kini otvoren gej bar za “borbu protiv side“

Bar su otvorile zdravstvene vlasti Dalija, živopisnog, istorijskog grada na obali jezera Erhai, u jugozapadnoj kineskoj provinciji Junan. Dali je jedan od deset kineskih gradova najugroženijih sidom, preneo je Rojters.

Prenošenje HIV virusa među pripadnicima istog pola ima udeo od oko trećine u novim infekcijama tim virusom, saopštio je nedavno kineski ministar zdravlja. Mnogi kineski građani ističu da je bilo i drugih načina da se nešto učini za gej zajedincu, a da otvaranje bara za homoseksualce predstavlja indirektno podsticanje istopolne ljubavi.

Osnivači bara, međutim, odvraćaju da će on postati mesto javnog okupljanjanja gej populacije na kome će posetiocima, osim druženja, na raspolaganju biti i informacije o seksualno prenosivim bolestima i besplatni kondomi. Mada su objekat finansirale gradske vlasti, u njemu će i dobrovoljci lokalnih nevladinih organizacija propagirati prevenciju side.

"Svake godine gradska vlada Dalija troši 20.000 juana (2.929 dolara) na lekove za sidu. Dakle, ukoliko naš bar uspe u tome da smanji prenošenje (bolesti), naših 120.000 juana je dobro uloženo", izjavio je Đeng Anmin, zamenik gradskog direktora za zdravstvo.

2024 © - Vesti online