Subota 05.02.2011.
14:17
Vestionline, Tanjug

Godišnjica masakra na pijaci Markale

Na pijaci Markale stradalo je 68 osoba

Tačno u podne, u vreme kada je granata pala na pijacu Markale, na mesto stradanja vence su položili hrvatski član u Predsedništvu BiH Željko Komšić, kao i predstavnici vlasti Federacije BiH i grada Sarajeva.
 

Prethodno je u Narodnom pozorištu održan komemorativni skup posvećen sećanju na poginule.
 

Masakr se dogodio na današnji dan, kada je, prema međunarodnoj istrazi, ispaljen minobacački projektil kalibra 120 milimetara iz sela Mrkovići, koje se nalazi iznad Sarajeva. Granata je pala među građane na punoj gradskoj tržnici.

Za pogibiju velikog broja civila na pijaci Markale, u Haškom tribunalu je u novembru 2006. na doživotni zatvor osuđen Stanislav Galić, nekadašnji komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a, zbog zločina počinjenih tokom opsade Sarajeva, između ostalog, i za događaj na Markalama.

Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić tvrdio je u Haškom sudu, tokom unakrsnog ispitivanja, da su na sarajevskoj pijaci Markale 5. februara 1994. godine, muslimani "posejali lutke, proteze i stare leševe".

Holandski general Adrianus van Bal izjavio je na suđenju Radovanu Karadžiću, da na osnovu dobijenih rezultata i urađenog izvještaja, nije utvrdio da li je granata na pijacu Markale u Sarajevu ispaljenja sa srpske ili sa muslimanske strane.

2024 © - Vesti online