Subota 05.02.2011.
01:39
Vestionline

Krajnje vreme - katolici odbacuju celibat

Protest protiv zlostavljanja dece od strane katoličkih sveštenikaVati

U svojoj peticiji pod naslovom "Crkva 2011: neophodna obnova", čiji je sadržaj objavljen na internet stranici nemačkog lista "Zidojče cajtung", 143 teologa, mahom univerzitetskih profesora nemačkog govornog područja, traže i da žene mogu da se zaređuju i da crkva prihvati homoseksualne veze.


Oni, takođe, smatraju da vernici treba da učestvuju u izboru biskupa i da je neophodno prekinuti sa moralnom strogoćom crkve.
 

Svoj stav opravdavaju "krizom bez presedana" s kojom se suočava katolička crkva u Nemačkoj od kada je pre godinu dana izbila serija skandala o seksualnim zlostavljanjima, čiji su vinovnici sveštenici.


"Previranja koja može da podstakne dijalog, otvoren i bez tabua, sigurno neće biti dobro viđen, posebno uoči papine posete. Drugo rešenje, međutim, je potpuno ćutanje koje je neprihvatljivo jer uništava poslednje nade", navode teolozi u svom memorandumu.


Papa Benedikt XVI, koji je, prema pisanju francuskog lista, i sam u mladosti podržavao ukidanje celibata, a sada se tome žestoko protivi, trebalo bi da poseti rodnu Nemačku u septembru ove godine.

2021 © - Vesti online