Sreda 21.10.2009.
11:20 >> 15:55h
Tanjug

Dačić: Veliki značaj centra u Nišu

Dačić i Šojgu su na zajedničkoj konferenciji za novinare u Beogradu posle potpisivanja dinamičkog plana o tim aktivnostima, izrazili spremnost da taj centar preraste u regionalni kako bi se pružala brza i efikasna pomoć državama regiona jugoistočne Evrope u vanrednim situacijama.

Ruski ministar izjavio je da se planira da taj centar bude formiran do 2012. godine, a u okviru čega bi bio i odgovarajući zajednički antiminski centar.
Planirano je da centar bude dobro opremljena logistička baza a Niš je prepoznat kao prava lokacija zbog aerodroma i dobre infrastrukture, objasnio je Dačić navodeći da će centar imati sve neophodne kapacitete za reagovanje u slučaju svih vanrednih situacijha i elementarnih nepogoda koje često pogađaju region.

Šojgu je rekao da je potpisivanje dinamičkog plana "ozbiljan korak u pravcu realizacije sporazuma", podsetivši da su aktivnosti na formiranju centra u praksi počele da se realizuju pre godinu dana.

On je kazao i da su ruske ekipe deminera na području Srbije angažovane na pretraživanju terena i da je Rusija uložila 35 miliona dolara za razminiranje.
Šojgu je najavio i da će u februaru naredne godine u Beogradu biti organizovana konferencija o formiranju humanitarnog centra u čijem radu će učestvovati, uz predstavnike Srbije i Rusije i zvaničnici Bugarske, Grčke, Makedonije i Crne Gore.

Dačić i Šojgu u utorak su potpisali Sporazum o saradnji u oblasti humanitarnog reagovanja u vanrednim situacijama, sprečavanju nepogoda, tehnogenih havarija i uklanjanja njihovih posledica.

Dvojica ministara su u sredu potpisali, kao deo tog sporazuma, dinamički plan za organizovanje i početne etape razvoja rusko-srpskog centra za humanitarno reagovanje u slučanju vanrednih situacija.
 

2024 © - Vesti online