Ponedeljak 30.11.2009.
16:47
Tanjug

Obustavljena izgradnja jevrejskih naselja

Benjamin Netanijahu

U međuvremenu se Pravni forum za Zemlju Izrael žalio Visokom sudu pravde, zahtevajući zaustavljanje takvog plana.

Žalba je podneta dan pošto je izraelski ministar odbrane Ehud Barak naredio svom ministarstvu da odredi 40 novih nadzornika širom Zapadne obale da bi osigurali da ne bude nove izgradnje.

Advokat foruma Josi Fuks je istakao da odluku o zamrzavanjumora mora da donese cela vlada, a ne njen uži sastav. Izraelski premijer Benjamin Netanijahu objavio je moratorijum prošle nedelje, naglasvši da je to pokušaj da se Palestinci ubede da obnove pregovore o miru. Palestinska strana je zahtevala potpunu obustavu izgradnje u jevrejskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali pre povratka pregovaračkom stolu.

Međutim, Netanijahuov plan se ne odnosi na anektirani istočni Jerusalim. Njime se, takođe, predviđa nastavak podizanja novih javnih zgrada, škola, vrtića i sinagoga da bi se omogućio normalan život jevrejskih naseljenika, kako je objasnio sam premijer. Izrael je osvojio Zapadnu obalu s istočnim Jerusalimom i pojas Gaze u šestodnevnom ratu 1967. godine, a Palestinci nameravaju da na celoj toj teritoriji osnuju svoju nezavisnu državu, zato i nisu zadovoljni najavljenim moratorijumom.

Jevreji optužuju Netanijahua da je kapitulirao

Na Zapadnoj obali živi oko 300.000 Izraelaca, koji otpužuju Netanijahua da je kapitulirao pod pritiskom SAD. Jedan od vođa jevrejskih naseljenika pocepao je u nedelju pred tv kamerama Rojtersa naredbu za zaustavljanje izgradnje, označivši da je je takva odluka rasistička, nemoralna i nelegalna.

Radio Izrael javio je da su u ponedeljak inspektori obišli naselja Ecion i Binjamin. Naselja na okupiranoj zemlji su nelegalana po međunarodnom pravu, što Izrael osporava. Na Zapadnoj obali inače živi oko 2,5 miliona Palestinaca, koji se brinu da će im naselja onemogućiti da imaju povezanu državu.

2024 © - Vesti online