Ponedeljak 30.11.2009.
16:41
Tanjug

Slučaj Ibarska: Žalbe na Vrhovnom sudu

Na početku sednice advokati trojice optuženih napustili su sudnicu nezadovoljni odbijanjem predloga odbrane za izuzeće sudskog veća.

Advokati Slobodan Milivojević, branilac okrivljenih Milorada Ulemeka i Nenada Bujoševića, i Nenad Vukasović, koji brani Branka Berčeka, sednicu su napustili pošto je odbijen predlog odbrane za izuzeće svih članova sedmočlanog veća, kojim predsedava sudija Janko Lazarević.

Advokat Slobobodan Milivojević

Odbrana je zahtevala izuzeće veća zbog sumnje u njihovu nepristrasnost.

Advokat Milivojević je, u ime branilaca, objasnio je da odbrana tu sumnju zasniva na činjenici da je predsednik veća Janko Lazarević, na prethodno pretresu, koji je bio odložen, rekao da neosvrtanje veća koje je postupalo u drugom stepenu na žalbu okrivljenog Nenada Milivojevića ne bi predstavljalo razlog za ukidanje presude.

"Sve to ukazuje da je odluka, koja neće biti ukidanje presude, u ovom slučaju već unapred pripremljena, a na to ukazuje i javno izvinjenje koje je prethodnih dana portparol Republičkoj javnog tužilaštva upućivao porodici Drašković, zbog odugovlačenja postupka", rekao je advokat.

Vrhovni sud Srbije počeo je u ponedeljak da razmatra žalbe na presudu okrivljenima za četvorostruko ubistvo na Ibarskoj magistrali, oktobra 1999. godine

Sudija Lazarević je objasnio da je zahteva za izuzeće odbrana postavila neblagovremeno i da je to trebalo da učni u žalbi ili odgovoru na nju.

Milorad Ulemek Legija

Okrivljeni Ulemek, bivši komandant JSO, koji je drugostepenom presudom zbog zločina na Ibaraskoj osuđen na 40 godina zatvora, napustio sednicu istakavši da ne mora da bude "ničiji politički poslušnik".

"Nemam zamerku na veće, jer smatram da se vi i ne pitate mnogo. Očigledno je da je presuda doneta na osnovu političkih dogovora, ucena i odluka", kazao je Ulemek.

Desetorica okrivljenih za ubistvo četvorice funkcionera Srpskog pokreta obnove i pokušaj ubistva lidera te stranke Vuka Draškovića, 1999. godine, osuđeni su na ukupno 257 godina i 10 meseci zatvora.

2024 © - Vesti online