Petak 04.02.2011.
01:54 >> 14:20h
Press

Toma: Sedeću na ulici do novih izbora

Obećava miran protest do raspisivanja izbora: Tomislav Nikolić
 

- Ogorčene nema ko da predvodi. Organizovali smo sutrašnji miting jer je situacija teška, a utisak je da su političari zadovoljni - kako oni na vlasti tako i mi iz opozicije, jer ne činimo ništa da dođe do promene. Posmatrao sam tzv. sindikate kako fingiraju borbu za bolji položaj zaposlenih, uvek se nagode sa vlašću.

Nikolić je rekao da će o bezbednosti na mitingu opozicije u subotu 5. februara brinuti oko 10.000 policajaca i službenika obezbeđenja SNS-a. On je kazao da deo policije koja će obezbeđivati skup nije u štrajku, kao i da će miting biti miran i bezbedan toliko da će svako moći da dovede svoju porodicu.

Nikolić je naveo da su pripreme za sutrašnji miting završene i da na tom skupu neće biti grupa koje bi eventualno mogle da izazovu incidente i nerede, iako je njegov zamenik u stranci Aleksandar Vučić najavio da će na miting doći i veliki broj navijača.


Ovo više ne može da se trpi

Glavni zahtev su vanredni izbori. Šta građani dobijaju time da izbori budu pola godina pre redovnog termina?
- Ako možete ovo da trpite, trpite, ja ne mogu. Gde su javne nabavke za koje EU kaže da je četvrtina pokradena? U Raškoj oblasti se podiže nekakav verski vođa koga niko ne ume da uvede u zakon, država luta u spoljnoj politici. Sve se nakupilo, sve nam loše ide. 

Povlačim se ako ne pobedimo na izborima

Ako na parlamentarnim izborima SNS ne osvoji više glasova od DS-a, da li ćete se povući sa mesta šefa stranke?

- Dirate me u nešto o čemu intenzivno razmišljam. Ako vam to nešto znači, evo povući ću se.

Najavili ste blokadu Beograda sedenjem po ulicama ako vam za dva meseca ne usliše zahteve. Da li ste vi to spremni da rušite vlast na ulici?
- Ne znam da li se ruši vlast ako se sedi na ulici. Ako je to zabranjeno, neka nas policija odnese u zatvor. U Srbiji je rušena vlast tako što je paljen Beograd i to je bilo demokratski. Pa, nije valjda nedemokratski sedeti na ulici.


Očekujete li bilo kakvu reakciju vlasti?
- Vlast je u strahu i panici, ali i dalje misli da ne treba da ispuni nijedan naš zahtev. I ja već sada pripremam jedno parče stiropora na kome ću da sedim početkom aprila.


Ne kao Egipat, već izbori

Da li to prizivate egipatski ili tunišanski scenario?

- Verujte, da sam znao da će ovako da se pokrenu mase širom sveta, možda bih razmislio da li da zakazujem miting pošto bi neko mogao da kaže da smo se sa nekim bezmalo dogovorili, pa to ide kroz ceo svet. Moj zahtev nije da ovi odu sa vlasti i više nikad ne dođu, već da imamo izbore.


Imate li osećaj da iskorišćavate ekonomsko nezadovoljstvo građana?
- Kako opozicija drugačije da pobedi ako nema nezadovoljstva u narodu? Opozicija ima šanse kad je vlast loša. Narod je nezadovoljan jer ima lošu vlast. Ne koristim narod, već lošu vlast. Zašto raste vrednost SNS-a? Zato što opada vrednost onih koji su na vlasti. A narodu samo treba dati priliku da iskaže svoju volju.

Biću prvo premijer, pa predsednik

Ko će biti premijer i ministri u vašoj vladi?

- Ne znam, ne bavim se time uopšte.

Da li biste vi bili premijer?

- Drage volje bih bio premijer.

Ko će onda biti protivkandidat Borisu Tadiću na predsedničkim izborima 2013?

- I drage volje bih bio predsednik Srbije. Šta ako budem premijer godinu dana? Vlada se učvrsti, može da radi bez mene, onda bih išao na predsedničke izbore.

2024 © - Vesti online