Četvrtak 03.02.2011.
13:21 >> 17:14h
Beta

I policija štrajkuje!

Radiće svoj posao samo koliko moraju

Prema rečima predsednika Nezavisnog sindikata policije Velimira Barbulova, predstavnici sindikata i kabinet ministra nisu mogli da se usaglase oko prvog zahteva sindikalaca - povećanja plata policajaca.

"Nismo se usaglasili oko prve tačke, dok rešavanje ostalih tačaka može da se prolongira na određeni period i razmatra u hodu", kazao je Barbulov.

"Više od 13.000 zaposlenih u MUP-ustupilo je jutros u štrajk, uz obavljanje minimuma procesa rada. Policajci neće izlaziti na teren, a u štrajk su stupili i zaposleni u upravnim poslovima koji su prestali da izdaju dokumenta", rekao je Barbulov agenciji Beta.

Kako je naveo, policija će izlaziti na teren po pozivu, a zaposleni u upravnim poslovima izdavaće dokumenta samo u hitnim slučajevima.

Štrajku policajaca danas su se pridružili i zaposleni u policijskoj upravi Kruševac i policijskim stanicama u Brusu, Ćićevcu, Aleksandrovcu i Varvarinu, pridružili su se danas štrajku svojih kolega u Srbiji. Štrajku policije u Rasinskom okrugu nisu se pridružili samo zaposleni u policijskoj stanici u Trsteniku.

Predsednik koordinacionog centra nezavisnog sindikata policije u Kruševcu Goran Milićević rekao je novinarima da su policajci nezadovoljni svojim materijalnim položajem, jer je prosečna zarada od 30.000 dinara premala za posao koji obavljaju.

"Drzava ima 27 miliona evra da plati satelit, a nema para za naše uniforme. Da li je normalno da policajac svakog jutra proverava da li treba da zakrpi pantalone pre nego što će krenuti na dužnost", rekao je Milićević.

Zatvoreni šalteri u novosadskoj policiji

 

Zbog štrajka Nezavisnog sindikata policije od jutros ne rade šalter sale Policijske uprave Novi Sad u centru grada, na Limanu i u Šajkaškoj ulici, tako da mnogi građani ne mogu da predaju zahteve za izradu ličnih dokumenata, niti da preuzmu gotove.
Predsednik štrajkačkog odbora novosadskog Nezavisnog sindikata policije Jovica Bajić izjavio je da je policajcima koji štrajkuju žao zbog neprilika u kojima su se našli građani, naglasivši da očekuje da će oni razumeti finansijske i druge probleme policije i pokazati solidarnost.
"Moram da se izvinim građanima zbog problema u kojima su se našli ali isto tako molim da nas naši Novosađani razumeju", rekao je Bajić novinarima napominjući da policijski službenici neće početi da rade dok štrajkački zahtevi ne budu ispunjeni.
Ključni zahtevi štrajkača su povećanje zarada za 40 odsto, nabavka nove opreme za policajce, potpisivanje kolektivnog ugovora i izmene određenih članova Zakona o policiji.

NSP traži povećanje zarada od 40 odsto, potpisivanje kolektivnog ugovora, izmene Zakona o policiji i opremanje policijskih službenika odećom i obućom.

Drugi reprezentativni sindikat - Policijski sindikat Srbije, ne podržava štrajk koji organizuje NSP jer smatra da treba sačekatiodgovor vlade na predlog kolektivnog ugovora.

Ni u Beogradu nema saobraćajaca

 

Na ključnim rakrsnicama u Beogradu primetno je odsustvo saobraćajnih policajaca, koji su se priključili štrajku Nezavisnog sindikata policije, započetom jutros u 7 sati.

Saobraćajaca nema, iako su svakodnevno tu bili, na vrlo frekventnim raskrsnicama Bulevara Kralja Aleksandra i Kneza Miloša, kod "Londona", na Zelenom vencu, na Slaviji, kao ni na Ušću.
Predsednik NSP Velimir Barbulov izjavio je FoNetu da su u štrajk stupili pripadnici sve tri beogradske stanice saobraćajne policije.

Policija ne obezbeđuje utakmice

Nezavisni sindikat policije saopštio je da njegovi članovi neće obezbeđivati sportske manifestacije. Taj sindikat je u saopštenju pozvao sportske saveze i klubove da odlože sportske manifestacije ponovivši da je štrajk organizovan uz poštovanje minimuma procesa rada. Podsetimo, večeras u Beogradskoj areni treba da se održi košarkaška utakmica TOP 16 Evrolige između Partizana i Sijene. 

2024 © - Vesti online