Četvrtak 03.02.2011.
12:01
Z. Tmušić - Vesti

Sveti Sava na Mont Everestu

Na Mont Everestu: Dragan i Ilija sa ikonom Svetog Save
 


Posle osvajanja Mont Eversta, Monblana, Elbrisa i Akonkagve, Dragan i Ilija planiraju da osvoje severnoamerički vrh Denali, afrički Kilimandžaro, Karstens u Okeaniji i Vilson na dalekom Antarktiku.


- Trenutno se spremamo da osvojimo Denali. To je trenutno naš san i naš cilj, a kad ga ostvarimo idemo dalje ka krajnjem cilju koji se zove osvajanje najviših vrhova na svih sedam kontinenata što je sa ovih prostora jedino pošlo za rukom Novopazarcu Basaru Čarovcu - kaže Ilija.

 


Priča dvojice kumova o njihovim usponima na svetske krovove je beskrajna, prepuna drama, smrtnih opasnosti, raznih iznenađenja i, naravno, radosti.


- Posle meseci priprema, sledi nedelja uspona na vrhove na kojima ostajemo pet, deset ili petnaest minuta. To je tren sreće, ispunjenosti, trenutak kad shvatimo da smo ostvarili naš cilj i naš san. A onda sledi nova radost - povratak kući, susret sa porodicama, prijateljima, sugrađanima.

Spavanje na snegu

- Za sport kojim se bavimo, najvažnije je da čovek bude potpuno psihofizički zdrav, da može da izdrži velike hladnoće, nagle promene pritiska, spavanje na snegu... Naravno, u svemu je veoma važno iskustvo i dobra oprema - kažu uglas kumovi sa krovova sveta.

Svaki put kad bi se se popeli na neki od svetskih krovova, gore, pod nebesima, razvili bi zastavu koju su svojevremeno dobili od bratstva manastira Hilandar. A kad su se 20. maja 2007. godine popeli na Mont Everest, kumovi su, pored zastave sa najsvetlije srpske gore, sa sobom nosili i ikonu svetog Save.


- Svi alpinisti sveta, kad se penju na vrhove, nose sa sobom neka nacionalna obeležja, nešto po čemu se njihove zemlje prepoznaju u svetu. Kad smo razmišljali šta da ponesemo sa sobom, odnosno šta je naša najveća vrednost i čime se ponosimo, saglasili smo se da je to lik i delo svetog Save sa čijom ikonom smo se popeli na najviši vrh Himalaja - priča Ilija.


- Poslednjih godina, na svim vrhovima koje osvojimo prvo razvijemo zastavu koju smo dobili od bratstva manastira Hilandar. Kad jednog dana odemo u penziju i kad se malo smirimo, tu zastavu ćemo vratiti na Hilandar, ili ćemo je pokloniti nekom muzeju, možda muzeju Mileševske eparhije - obećava Dragan.


Ilija i Dragan imaju status vrhunskih sportista, ali osim stipendija Sportskog saveza Srbije ništa drugo ne dobijaju, a kamoli nacionalna priznanja.


- Kod nas je tako. Ponekad je teži poduhvat prikupiti pare za ekspediciju nego se popeti na najteži vrh. Ali, snalazimo se! - kažu hrabri Prijepoljci, priznajući da oni nisu izabrali planinarstvo, nego je, nekako, planinarstvo izabralo njih.


Da budu kraljevi svetskih krovova.

Još jedna želja

Pored svojih želja vezanih za osvajanje najviših svetskih krovova, kumovi priželjkuju da u rodnom Prijepolju bude zvanično otvorena stanica gorske službe spasavanja.
- U ovim krajevima krstari hiljade planinara sa raznih srpskih i drugih strana, a budući da će ovuda proći i deo evropskog pešačkog puta E-7, trebalo bi da zbog svega toga imamo sposobne i obučene gorske spasioce - kažu Dragan i Ilija.

2024 © - Vesti online