Sreda 02.02.2011.
21:22
Danas

"Oluja svih oluja" udarila Australiju

Katastrofa na pomolu

Ciklon "Jasi" mnogi već sada upoređuju s razornim uraganom "Katrina" koji je 2005. godine razorio veliki deo Nju Orleansa, piše "Australija njuz". Na putu će mu se naći područje naseljeno sa više od 400.000 ljudi.


Satelitske slike pokazuju da je "Jasi" ogromna tropska oluja koja pokriva područje veće od Italije ili Novog Zelanda. Najveća pretnja životima ljudi, ocenjuju stručnjaci, biće nalet vode čiji će se nivo podići do sedam metara iznad uobičajenog nivoa mora. Strahuje se i da bi oluja mogla da udari za vreme plime, čime će poplave biti još veće.

Vlasti Taunsvila zabeležile su talase visine od 9 metara, što je čak tri metra više od očekivanog. Vetrovi dostižu brzinu od čak 300 kilometara na sat, čupaju drveće i krovove sa kuća. Osim Taunsvila, bez struje su ostali i Inisfejl deo Kernsa.

U centrima za evakuaciju trenutno je zbijeno oko 11.000 ljudi, a premijerka En Blaj je izdala poslednje upozorenje i poručila da je sada "vreme da se svako kretanje i evakuacija privedu kraju".

Rudnici, železnice i luke za ugalj su zatvorene jer bi oluja mogla da pogodi područja koja su stotinama kilometara udaljena od obale. Naime, ciklon ''Jasi'' je širok oko 500 kilometara, a u samom središtu oko 100 km, pa je prešao u petu, najopasniju kategoriju.

2024 © - Vesti online