Sreda 02.02.2011.
21:45
Vestionline

Fajnsov “Koriolan“ otvara FEST

“Koriolan” je moderna adaptacija Šekspirove drame o rimskom ratnom junaku Koriolanu koga glumi sam Fajns.

Ovo je uzbudljivi politički triler o igrama moći, političkim splektama, svađi i predrasudama suprotstavljenih društvenih grupa. Priča je smeštena u izmišljenoj republici iscrpljenoj dugim i surovim ratom.

Rejf Fajns je 2000. godine glumio u predstavi “Koriolan” u Londonu, pa se može reći da je za njega ovaj komad postao neka vrsta opsesije. Međutim, da bi se “Koriolan” adaptirao za širu bioskopsku publiku bilo je potrebno pronaći ključ kojim se ovo delo stavlja u savremeni kontekst.

Ključni deo vizije bio je taj da “Rim” u filmu treba da predstavlja bilo koji grad bilo gde na svetu, kako arhitektonski, tako i sociološki. Finansijski i praktični aspekti Fajnsa su doveli u istočnu Evropu, a kada je video Beograd, kako je rekao, znao je da je našao ono što mu je potrebno.

Beograd savršeno predstavlja krajnosti modernog grada: urbano propadanje, siromaštvo, užurbane pijace i stare industrijske prizore u kontrastu sa luksuznim kućama, modernim klubovima i restoranima i starim otmenim zgradama koje ukazuju na društvene ekstreme.

Zanimljivo je da je zgrada srpske Skupštine korišćena za snimanje scena koje se u filmu dešavaju u rimskom senatu.

Pored Fajnsa, u filmu glavne uloge tumače i drugi holivudski glumci Džerard Batler, Brajan Koks i Vanesa Redgrejv, kao i Dragan Mićanović, Slavko Štimac i više domaćih glumaca u epizodnim ulogama.

2022 © - Vesti online