Sreda 02.02.2011.
18:26
Beta

Josipović: Srbija da ubrza podelu imovine SFRJ

Nezadovoljan podelom imovine: Ivo Josipović
 


"Moramo ubrzati i okončati taj proces. Prošlo je gotovo 20 godina od raspada bivše Jugoslavije i vreme je da se to reši", rekao je Josipović u intervjuu za magazin Kord (CorD).


Kao najvažnija nerešena pitanja u odnosima Hrvatske i Srbije Josipović je naveo rasvetljavanje sudbine nestalih i povratak izbeglica, ali i pitanje granice i podelu imovine bivše SFRJ, uključujući diplomatsko-konzularna predstavništva, umetničko blago i arhive, kao i novac deponovan u bivšoj NBJ.
 

"Očekujemo od Srbije da ubrza proces i da konačno počne podela diplomatsko-konzularnih predstavništava (bivše SFRJ)", rekao je Josipović za magazin Kord koji izlazi na engelskom jeziku.
 

Na pitanje koliko bi povlačenje međusobnih tužbi pred Međunarodnim sudom pravde bilo važno za dobosrosusedske odnose Hrvatske i Srbije, Josipović je rekao da se pitanjem tužbi bave vlade dve zemlje i da je uveren da će one "imati odgovoran pristup svakom segmentu naših odnosa uključujući i taj".


"Ne mislim da je u ovom trenutku povlačenje tužbi važno za nastavak naših dobrosusedskih odnosa", dodao je on.


Josipović je rekao i da, kada je reč o odnosima sa Srbijom, premijerka Jadranka Kosor i on imaju podudarne stavove.


Na pitanje dali je u slučaju Srbije i Hrvatske moguće graditi odnose koji se ne zasnivaju na takmičenju i liderstvu već na saradnji i partnerstvu, Josipović je rekao da misli da su "takvi odnosi već uspostavljeni, makar kada je reč o predsednicima".


"Kad, na primer Hrvatska podržava Srbiju u Briselu, to je, verujte mi, važnije, nego kad joj, recimo druge evropske zemlje daju podršku i obratno. To je ono što je zaista važno, da pokažemo svetu da smo ozbiljne, zrele i pametne zemlje, solidarne jedna prema drugoj, i da smo uvek spremni da pomognemo i podržimo zdrave i konstruktivne ambicije", kazao je Josipović.

2024 © - Vesti online