Sreda 02.02.2011.
20:55
Vestionline

Obustavljena istraga protiv Legije

Milorad Ulemek Legija

Pošto je tužilaštvo obavestilo sud da odustaje od krivičnog gonjenja, a oštećeni nisu zatražili nastavak istrage protiv njih u svojstvu "oštećenih kao tužilaca", istražni sudija Prvog osnovnog suda je krajem januara obustavio istragu protiv njih, izjavio je Pažinov advokat Slobodan Stojanović.


Sud je ranije obustavio istragu protiv direktora Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Milana Obradovića, koji je takođe bio osumnjičen za to krivično delo.


Ovom odlukom tužilaštva i suda su sa Ulemeka, Bracanbovića i Pažina skinute sumnje da su sprovodili torturu nad pripadnicima "Makine grupe" Nikolom Maljkovićem, Vladimirom Jakšićem i Draganom Ilićem Limarom.


Istragu protiv njih inicirao je 2005. godine Generalni inpektorat policije, posle čega su uhapšeni Obradović i Bracanović.


Istraga je vođena zbog sumnje da su prekoračili službena ovlašćenja tako što su tokom operacije "Splav", odnosno istrage o ubistvu policijskog generala Buhe, dozvolili primenu nedopuštenih načina i sredstava kako bi se iznudili iskazi od osumnjičenih.


Za to su, kako je ranije bilo saopšteno, angažovali vođu "zemunskog klana" Dušana Spasojevića, Ulemeka i druge članove zemunskog klana, kao i policijskog inspektora Pažina .


Od osumnjičenih za iznudu iskaza samo je Ulemek priznao da je učestvovao u ispitivanju jednog od članova grupe - Ilića Limara, koga je nekoliko puta udario lopatom "revoltiran zato što je sve poricao".


Članovima "Makine grupe" suđeno je za ubistvo policijskog generala Buhe i planiranje više atentata, ali su prvostepenom presudom oslobođeni optužbi.


Bivši Vrhovni sud je ukinuo tu presudu i naložio novo suđenje, koje ne može da počne bez glavnooptuženih - Maksimovića i Maljkovića koji su u bekstvu.


Ulemek služi kaznu od 40 godina zatvora u Specijalnom zatvoru u Požarevcu, dok su Bracanović i Pažin slobodni.

2024 © - Vesti online