Ponedeljak 30.11.2009.
15:48
Tanjug

"Sandej tajms" zabranjen u Emiratima

U tekstu se obrazlaže nedavni zahtev državnog fonda "Dubai vorld" za odlaganje otplate duga od 59 milijardi dolara do maja 2010, što je propraćeno velikom ilustracijom na kojoj je princ tog emirata Mohamed ibn Rašid al Maktum predstavljen kako tone u "moru dugova", preneo je "Volstrit džornal".

Princ Mohamed ibn Rašid al Maktum na jednom od svetskih ekonomskih foruma

Zakon UAE zabranjuje kritikovanje vlade i članova kraljevske porodice, ali se ta zabrana ne odnosi na stranu štampu. U Nacionalnom savetu za nadzor sredstava informisanja je saopšteno da se zabranjuje prodaja nedeljnog izdanja londonskog lista na teritoriji emirata, ali razlog zabrane nije naveden.

Nevolje sa zapadnom štampom

 

Arapske zemlje redovno povlače iz prodaje izdanja zapadne štampe koja kritikuju predstavnike njihove vlasti ili objavljuju njihove karikature. Maroko je krajem oktobra ove godine zabranio prodaju francuskog "Monda" i španskog "El Pais" zbog karikature članova marokanske kraljevske porodice.

Izvor njujorškog dnevnika u vladi UAE je, međutim, saopštio da su prikazivanje monarha Dubaija kako tone vlasti ocenile kao uvredljivo. Lokalni mediji i vladini zvaničnici su kritikovali pisanje strane štampe o dužničkoj krizi Dubaija.

Tržišta akcija širom sveta su prošle sedmice oslabila posle zahteva Dubaija za odlaganje plaćanja duga.

Dubai ima teškoća s otplatom dugova koji se procenjuju na više od 80 milijardi dolara, podsetio je "Volstrit džornal".

2024 © - Vesti online