Ponedeljak 30.11.2009.
15:43
Tanjug

Jelašić: Inflacija manja od osam odsto

Inflacija od jedan odsto u novembru posledica je sezonskog povećanja cena poljoprivrednih proizvoda, kao i kretanaja svetskih cena naftnih derivata, rekao je Jelašić u obraćanju privrednicima užičkog kraja, izražavajući optimizam da će inflacija u narednoj godini biti svedena na šest odsto.


Konstataciju da će sledeća godina za našu ekonomiju "biti bolja od ove, ali ne i dobra”’, guverner je objasnio rečima da "dobro” dolazi tek narednih godina, kada se, naprimer, u narednoj godini očekuje privredni rast od 1,5 odsto, za razliku od ove kada očekujemo smanjenje privredne aktivnosti od najmanje dva odsto.


"Stanje spoljnog duga Srbije nije problem, ali je problem u brzini novog zaduživanja, jer smo se za devet meseci ove godine zadužili za dodatnih oko sedam odsto BDP, što znači da ćemo do kraja godine najverovatnije dostići 10 odsto novog zaduživanja i ako bi išli tim tempom onda bi postojala opasnost dužničke krize", rekao je Jelašić.


Međutim, on je naglasio da Srbija neće ući u dužničku krizu, zahvaljujući i programu sa MMF-om, jer je država obećala smanjenje javne potrošnje, zamrzavanje zarada, penzija, što daje dobru osnovu da se trend zaduživanja ne nastavi, pogotovo ako se usvoji budžet za narednu godinu, dogovoren sa Fondom.


Govoreći o kursu dinara, Jelašić je podsetio da je referentna kamatna stopa smanjena za oko sedam odsto u ovoj godini i ukazao na činjenicu da je banakama raznim merama monetarne politike vraćeno dodatnih 60 milijardi dinara u poslednjih nekoliko meseci, čime je povećana dianarska likvidnost.


Činjenica da za te dinare niko nije kupovao devize, ukazuje na stabilnost kursa dinara, istakao je Jelašić.

2024 © - Vesti online