Utorak 01.02.2011.
08:28
Srna

Eštonova ubrzava dijalog s Prištinom

Kabinet evropskog šefa za spoljnu politiku Ketrin Ešton već je načelno odredio svog predstavnika, odnosno medijatora u tom dijalogu, a to će najverovatnije biti Robert Kuper, bliski saradnik Eštonove za balkanska pitanja.

Ketrin Ešton

List navodi da je ovaj visoki britanski diplomata dobro poznat albanskim liderima, a krajem oktobra prošle godine boravio je u Prištini kako bi pomogao tamošnjim vlastima da izađu iz institucionalne krize i sprovedu izbore.

Zasada se još razmatra format učešća Vašingtona u predstojećem dijalogu. U ovom trenutku je najrealnija opcija po kojoj će predstavnik Stejt dipartmenta biti uključen kroz davanje ekspertize i saveta prištinskom timu.

Dijalog Beograda i Prištine biće vođen u Briselu, a teme koje će ga otvoriti biće najverovatnije aviosabraćaj, telekomunikacije, katastar i, možda, pitanje nestalih.

Izvori "Novosti" kažu da do sada nije bilo kontakta između Brisela i Moskve o eventualnom uključivanju Rusije u proces dijaloga. Takođe, nije isključeno ni da će pregovorima prisustvovati i predstavnik UN.

2024 © - Vesti online